Jubileumoptocht Pompedurp belooft een wel hele speciale te worden

KRUISLAND – Nòg harder dan normaal wordt er, vanwege het 5 x 11-jarig jubileum, met man en macht gewerkt aan een onvergetelijke editie van de Carnavalsoptocht in Kruisland. Het bestuur van de Stichting Kruislands Karnaval (SKK), de lokale bouwclubs en de Pompedurpers zelf trekken werkelijk alles uit de kast om dit te kunnen bewerkstelligen.

Een goed feest duurt twee jaar

De SKK zelf zal nog een jaartje op haar jubileum moeten wachten, maar omdat de Carnavalsoptocht van het dorp dit jaar al voor de vijfenvijftigste keer door de Kruislandse straten zal rijden, zijn alle pijlen nu hierop gericht. En volgend jaar staat er, vanwege het 5×11-jarig bestaan van de Stichting Kruislands Karnaval, dus nog een jubileumfeest op de agenda. Geen probleem, volgens Prins Jürgen: “In ons Pompedurp kunnen wij gelukkig zo goed feesten, dat een bijzonder feestje bij ons gewoon twee jaar duurt”.

Extra aandacht

Waar er normaalgesproken gerekend kan worden op een aantal van tussen de 25 en 30 deelnemers, is het nu een grote uitdaging voor de organisatie om dit jaar aan het toepasselijke deelnemersaantal van 55 te geraken. Dit ambitieuze doel hoopt voorzitter Bram van Dis te bereiken door de extra publiciteit in de regionale- en nationale media. Op het ongeveer 2.500 inwoners tellende dorp, zit het met het aantal actieve bouwclubs meer dan goed. Niet minder dan 9 bouwclubs zijn er op dit moment actief. Lokaal hoeft er, voor wat betreft deelnemers, dus eigenlijk niet geworven te worden.

Voor wat betreft de toeschouwers is dit, mede door het grote aantal bouwers, een ander verhaal. Wanneer iedereen meerijdt, zijn er geen toeschouwers en zonder toeschouwers zou het maar een karige optocht worden. Daarom worden alle betrokken Pompedurpers en Pompinnen, maar zeker ook het volk van buitenaf, door de voorzitter van harte uitgenodigd om vooral te komen kijken: “Het belooft een hele mooie optocht te worden. Wees erbij, dit wil je niet missen!” luidt diens oproep aan de bevolking. 

Passie vereist voor het bouwen

Zoals ieder jaar wordt er door alle bouwers vol passie en enthousiasme gewerkt aan de meest originele- en prachtige creaties. Het unieke van de in Kruisland gebouwde wagens is dat deze ieder jaar (bijna) helemaal nieuw gebouwd worden, aldus de voorzitter. Iets om erg trots op te zijn, maar dat ook veel tijd en inzet van de bouwers vergt. “BC Witte Gei’t?” bijvoorbeeld, is een vriendengroep die dit jaar met een ‘harde kern’ van 15 bouw(st)ers en 15 ‘help(st)ers bouwt aan hun 11e wagen van maar liefst 40 meter lang. Vanaf begin december, tot op het allerlaatste moment vlak voor de optocht, zijn de meeste leden het grootse deel van hun vrije tijd te vinden in de bouwschuur van de familie Hack. Ook de 6 jongens en 2 meiden van “BC De Polderbende” gaan niet voor het halve werk.  Deze bouwers in de leeftijdscategorie van 9 tot 12 jaar waren, na hun eerste deelname vorig jaar, zo enthousiast dat zij zich dit jaar voor de hogere categorie, middenwagens, hebben opgegeven. Door Coert, Diego, Jesse, Jonas, Rieke, Siebe, Sien en Tim is er heel hard gewerkt om hun creatie van vorig jaar te overtreffen. Vol trots zullen zij hun wagen tonen op de optochten in Oudgastel, Kruisland, Herl en Steenbergen.

Startsein

Op zondag 26 februari is het dan zover. Dit is de dag waarop vanaf ‘de Grote Tiende’ in Kruisland om 13:30 uur het startsein voor de jubileumrit gegeven zal worden. Opgeven kan tot donderdag 23 februari middels het deelnameformulier op de site van SKK. Ook voor een overzicht van de goed gevulde kalender met alle overige activiteiten (voor het eerst dit jaar, voorafgaand aan de pompverbranding, onder andere ook een lichtjesoptocht op dinsdag 28 februari om 19:11 uur) kunt u op deze site terecht:

Tuis