Jubileumfeest voor koperen Zero Friction

STEENBERGEN – In het oefenhok op het industrieterrein Reinierpolder I hangen posters van optredens gedurende het 12,5 jarig bestaan van de Steenbergse coverband Zero Friction. Het straalkacheltje aan, drie relax banken en een pruttelend koffieapparaat. Alles ademt sfeer en gezelligheid uit. Op 16 december viert de band zijn jubileum in De Commerce in Kruisland. De voorbereidingen zijn al in volle gang.

Ooit staken de beide neven Marco Dam, Dennis van Leeuwen en vriend Tijmen Nieuwenhuizen de koppen bij elkaar om muziek te maken. Eerst onder de naam “Related” verwijzend naar de familierelatie. “De naam heeft maar 1 spandoek en 2 gitaristen geduurd”, grapt Dam. Maar op aanraden van hun oom en manager Johan Kroonen werd de naam veranderd. De heren waren in die tijd nogal gecharmeerd van de Amerikaanse grung/punk band The Presidents of the United States of America. Op hun vierde album, Love Everybody” stond het nummer Zero Friction. “Een naam die de lading dekt”, aldus Kroonen.

Covers

Na de oprichtingsdatum 6-6-6 (waar niet over is nagedacht), zijn de vrienden gestart met muziek maken. Het was nooit een doel om eigen muziek te maken of het moeten de pogingen zijn geweest van de zanger/gitarist Dam. “Maar hij is nog steeds aan het proberen” wordt er vanuit de bank geroepen. De band wilde ook snel aan de slag en zocht muziek die vlot geleerd kon worden. Dan zit je al snel aan de bekende covers van artiesten zoals; 3 Doors Down, AC/DC, Anouk en Steppenwolf. Nadat de nummers waren ingestudeerd is er uiteindelijk gestart met het betreden van podia begin 2009.

Wisselingen

De band heeft in hun bestaan wel enkele wisselingen gekend. Naast de 3 vrienden zijn er enkele gitaristen de revue gepasseerd. Na vertrek van Philip Damen (2009-2015) is na een behoorlijke zoektocht Rik de Bruijn gevonden. De geweldig muzikale drive van laatstgenoemde maakt dat hij inmiddels een gewaardeerd onderdeel uitmaakt van de band. Alex Lebeau is als ondersteuning achter de microfoon gaan staan. Vanaf augustus vorig jaar bestaat de band dan ook uit het vijftal; Marco Dam (gitaar/zang), Dennis van Leeuwen (contrabas), Tijmen Nieuwenhuizen (drums), Alex Lebeau (zang/mondharmonica) en Rik de Bruijn (gitaar).

“Internationale tour”                                                      

Vragend naar hun eerste echte optreden levert in het repetitiehok toch wat twijfels op. Maar even later is het hoge woord eruit; het was op de bruiloft van Natasja de Koning. Later volgen de Koninginnenacht en een optreden in De Stelle in De Heen. “Tenenkrommend toen we dit terugluisterden, maar er zat toch progressie in”. Toch werden er regelmatig boekingen genoteerd in de regio, waardoor de band een graag geziene gast werd op verschillende podia en festivals. Het bleef daar niet bij. De heren gingen elk jaar met vakantie naar Luxemburg. De instrumenten gingen dan mee. Spelend voor de tent werden ze opgemerkt door de organisatie van het camping festival dat hun een uitnodiging opleverde. Sinds die tijd is het daar elk jaar raak. “We hebben er zelfs nog een mini-tour gedaan. Vijf optreden in cafés en zaaltjes”. Een hoogtepunt in hun carrière. Maar er waren er meer als je de heren op de banken gaat vragen. De band kijkt met genoegen terug naar een optreden op de Steenbergse jaarmarkt in 2011. “De markt stond afgeladen vol en ging uit hun dak”, geeft Tijmen aan. De band zet zich ook maatschappelijk in. Zo speelde de band al een aantal keren voor de Roparun en onlangs voor Vuist tegen kinderkanker. “Als je wilt kun je wel 20 keer per jaar voor een goed doel spelen, maar dat is niet de bedoeling. We pakken de doelen eruit waarmee we een klik hebben”, aldus Dennis van Leeuwen.

Rode stropdassen

De band heeft in al die jaren een aardige fanbase opgebouwd. De muziek maar ook de act is er flink debet aan dat de optredens goed worden bezocht. Blikvanger is de contrabas waarop Van Leeuwen speelt, maar ook de gehele aankleding. Mooie meneren in het zwart gehuld met de in het oog springende rood gestreepte stropdassen, dat vanaf dag 1 hun handelsmerk is geworden. Tijdens het interview wordt een doos gebracht en opengemaakt met de nieuwe merchandise met daarop prominent de stropdas “Je moet wat brengen. De show wordt steeds belangrijker”, geeft Van Leeuwen aan.

De zesde man

De muziek is een feest van herkenning. Grootheden uit de Rock ’n Roll als Johnny Cash, Elvis Presley, Chuck Berry, Creedence Clearwater Revival en Jerry Lewis zorgen ervoor dat de voetjes van de vloer gaan. “Het is zelfs moeilijk om nieuwe nummers aan de setlist toe te voegen, want dan moeten we weer een goed nummer uit de set halen”, geeft zanger Alex Lebeau aan. Geluidsman Fred Plazier, die als 6de man van de band wordt gezien, heeft een belangrijke functie en een kleine vinger in de pap te brokkelen. Hij laat dan ook zijn mening horen als een nieuw nummer wordt ingestudeerd. Het liedje moet het ultieme Rock ’n Roll gevoel geven die verwacht mag worden van een band als Zero Friction. Anders gaat het feest niet door.

Vrienden met plezier

Zolang het plezier er is, gaat de band door.  “We zijn als vrienden muziek gaan maken en niet andersom”, geeft Dam aan. Misschien is dat ook het geheim van een goed muzikaal huwelijk. Het feestje van deze koperen bruiloft zal op zondagmiddag 16 december in De Commerce in Kruisland zijn. Vanaf 14:00 uur is iedereen welkom. De entree voor dit jubileum optreden is € 7,00.

Tekst: Mark Koenraadt  foto: Zero Friction