Jubileumboek over 45 jaar Kleine Tour zo goed als klaar

STEENBERGEN – Wie zou het uit z’n blote hoofd nog weten, ook al was hij of zij toen zelf van de partij in de karavaan, dat er in 1977 een 17-jarige Texaanse uitwisselingsstudente heel de Kleine Tour-week volgde vanuit de ploegleiderswagen van de Hema? En wie herinnert zich de uitreiking van de Zilveren Margriet – van het gelijknamige weekblad – in 1974 aan Rinie Free, de veel te jong gestorven (mede-)oprichter van het wielerfestijn voor de jeugd?

Foto: Rien Huijgens met het manuscript van ’45 Kleine Touren Steenbergen’ én een oud shirt van de voormalige equipe van Foto Verschuren, dat dochter Lieve van de veel te jong overleden oud-Miss en ploegleidster Nelly Ligtenberg-Brusselaars onlangs op een rommelmarkt vond.

Het is allemaal terug te vinden in ‘ 45 Kleine Touren Steenbergen’, het 164 pagina’s tellende boek dat vrijwilliger/motorrijder Rien Huijgens samenstelde, ter gelegenheid van het negende lustrum dat de jeugdronde dit jaar beleefde en vierde.

Rinie Free Wisseltrofee

Jarenlang verzamelde hij beeldmateriaal, wat geresulteerd heeft in zo’n 20.000 foto’s, waarvan er 300 in het naslagwerk terechtgekomen zijn. Opvallend onder meer: de afbeelding van de Rinie Free-wisseltrofee, die na drie keer te zijn gewonnen door Van Gils voorgoed in de prijzenkast van het autoschadebedrijf terechtkwam.

Van Gils stelde vervolgens een nieuwe wisselbeker beschikbaar, maar de naam van de gehandicapte sportanimator van weleer verdween zodoende enigszins naar de achtergrond. Tot de grondleggers en mensen van het eerste uur behoorden naast Free trouwens Adri Akkermans, oud-wielerkampioen en fietsenmaker Jan Maas, Toon Neelen en Piet Spin.

Lokale geschiedschrijving

Voor alle benodigde informatie kon Huijgens putten uit de Steenbergse Courant, regionale media en niet te vergeten zijn eigen geheugen of anders de vele Tourboekjes waarvoor hij al dertig jaar lang teksten schrijft. Voor grote verrassingen kwam Huijgens zodoende niet te staan, hij kent de historie van het evenement immers wel, maar de Welbergenaar mag evengoed apetrots zijn op de lokale geschiedschrijving die hij heeft gepleegd.

Eén grote familie

,,Bedoeling was ook om de invloed van de Kleine Tour op de samenleving te laten zien. Ook de overgang van zwartwit- naar kleurenfoto’s geeft natuurlijk een mooi tijdsbeeld. De rode draad in alle verhalen? De goede sfeer, de gezelligheid, jong en oud steunt elkaar en iedereen is of wordt binnen die week één grote familie.’’

Artiesten en toprenners

Het boek bevat uiteraard de Missen van alle jaren, de belangrijkste uitslagen van elke editie, aan wetenswaardigheden over deelnemertjes, ploegleiders en leden van de organisatie geen gebrek, en zelfs de teksten van menig Tour- en bonte avond-lied ontbreken niet. Een overzicht van de artiesten, onder wie Jan Boezeroen, Dennie Christian en Ria Valk, die het Tourbal opluisterden en niet te vergeten de bekende wielrenners, zoals Hennie Kuiper en Keetie van Oosten-Hage, die de Kleine Tour met hun aanwezigheid vereerden; het staat er allemaal in. 

Te veel om op te noemen, maar door Huijgens op chronologische wijze keurig uiteengezet en meer dan de moeite van het lezen waard. Tot zijn spijt ontbreken de foto’s van vier finale-prijsuitreikingen: die van  1973, 1985, 1986 en 1993 bleken nergens terug te vinden. ,,We hebben alles geprobeerd om eraan te komen, maar het houdt een keer op.’’

Bestellen

De auteur begon afgelopen voorjaar met schrijven en heeft deze week de puntjes letterlijk en figuurlijk op de i gezet. ’45 Kleine Touren Steenbergen’ is nu drukklaar en wordt uitgevoerd in A4-formaat. Naar verwachting zijn over pakweg een maand de eerste exemplaren beschikbaar en dan zal er nog een officiële presentatie/uitreiking worden gehouden. Het boek kost 9,95 euro en is te bestellen via info@kleinetour.nl

Foto: Het prille begin van de Kleine Tour in 1970, met de grondleggers en de eerste rondemiss, Corrie Huijsmans, die ook het tweede jaar dit erebaantje mocht vervullen.