Jubilerend Amicitia na 130 jaar weer in de lift

STEENBERGEN – Gisteravond verzorgde Amicitia ter gelegenheid van haar 130 jarig bestaan een jubileum concert in de Nederlands Hervormde Kerk. De harmonie kreeg daarbij passende ondersteuning van kamerkoor Sasso Montanari en de Steenbergse zanggroep 40-up. Sabine Kouters leidde alle muziekstukken in met achtergrondinformatie.

Onder de aanwezigen was ook oud-dirigent Arnold Wensink. Hij bracht Amicitia een flink aantal jaren geleden tot grote hoogte. In de jaren na zijn vertrek kwam de harmonie in moeilijk vaarwater. Onder leiding van huidig dirigent Rens van Leeuwen – die vorig jaar nog Cum Laude slaagde voor zijn dirigentenopleiding –  werkt Amicitia zich weer gestaag omhoog. “Dat kun je vanavond al goed merken”, oordeelt oud-dirigent Wensink. “De nog jonge dirigent is prima en dat heeft zijn invloed”. Hij voegt eraan toe dat het in de Harmoniewereld altijd al een kwestie van pieken en dalen is.

Amicitia werkt zich richting piek, zo viel tijdens het concert van zaterdagavond te merken. Dat liet de harmonie zien in het eerste deel, dat een (licht) klassieke toon meekreeg. Met werk van Fuĉik en Holst, gearrangeerd door Rens van Leeuwen en een bewerking van Le Calife de Bagdad van Boieldieu, waarbij het er stevig aan toe ging omdat Amicitia voluit speelde. De bijdrage van kamerkoor Sasso Montanari met werk van Mozart en Brahms toonde de klasse van dit koor.

Populair

Na de pauze bracht Amicitia het populair muzikaal gedeelte. Dat begon met een bewerking van The Force Awakens, de Starwarsmuziek van John Williams gevolgd door een drietal arrangementen van dirigent Van Leeuwen waaronder Jungle Book en Tarzan Medley. De Steenbergse zanggroep 40-up uit Steenbergen liet van zich horen in Counting Stars en zorgde vervolgens samen met de harmonie voor een passende afsluiting met ‘Brabant’ van Guus Meeuwis.

Door Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl