Jongerenbus gaat on tour door gemeente Steenbergen

STEENBERGEN – Een bus gemaakt voor en door jongeren die overal in de gemeente Steenbergen zal opduiken en waar de jeugd kan samenkomen. Dat is het idee van de 0167-bus die vandaag officieel in gebruik is genomen door de jongerenwerkers en sportcoaches van de gemeente Steenbergen. Leerlingen van 3-mavo van ’t Ravelijn hebben meegedacht over de binnen- en buitenkant van de bus en waren dus ook aanwezig bij het openingsfeestje.

Een goed idee, een hippe bus, en genoeg ideeën waarvoor de bus ingezet kan worden. Toch zit er een kleine smet op het samenwerkingsproject tussen de gemeente Steenbergen en ’t Ravelijn. Groepjes leerlingen gingen vorig jaar samen met een kunstenaar aan de slag om ontwerpen voor de jongerenbus te maken. Het idee van het winnende groepje zou op de bus terechtkomen. Maar dat is uiteindelijk niet gebeurd omdat de gemeente ervoor heeft gekozen om elementen uit meerdere ontwerpen te verwerken in de bestickering. 

Jennifer van Marion, Francesca Castelijns en Kyra Margaritha van het winnende groepje staan er dus ietwat beteuterd bij. “Het is gewoon jammer dat je er bijna niks van terugziet. Het was leuk geweest als onze namen er nog opstonden bijvoorbeeld. Ik hoop dat ze nog wel iets gaan doen met ons idee om de bus op Instagram en op de website te zetten”, zegt Jennifer. “En ze hadden het gewoon eerder aan ons moeten vertellen dat ons ontwerp er niet opkwam, dat was ook beter geweest”, voegt Kyra toe. Maar de bus zelf vinden ze een goed initiatief. “Hopelijk kunnen ze dan ook iets doen aan het drugsprobleem, want er wordt best veel gedeald onder jongeren in Steenbergen”, weet Jennifer. 

Geen Playstation

Jongerenwerker Raymond Been snapt de teleurgestelde jongeren wel, maar probeert uit te leggen dat door een winnaar aan het project te hangen, het doel ook voorbijgeschoten wordt. “Die bus is juist bedoeld voor alle jongeren en alle leerlingen die er zich zo voor hebben ingezet verdienen het om er iets van in terug te zien.” Zijn collega Monique van Dongen heeft al een voorzichtig proefritje gemaakt met de bus en kreeg positieve reacties onderweg. “Het is fijn dat we nu bijvoorbeeld ’s avonds naar de plekken toekunnen waar jongeren zitten en zo makkelijker met ze in contact kunnen komen." Wat betreft het ontwerp was het schipperen tussen de wensen en haalbaarheid. "Een Playstation is er dus niet gekomen. Maar wel handige opbergbanken waar je allerlei spullen in kan stoppen voor de activiteiten van de sportcoaches bijvoorbeeld. Overdag kan het ook dienen als een soort kantoor bij activiteiten.”

Flexibel

Er wordt nog bekeken of er een bepaalde route voor de jongerenbus zal komen, maar vooralsnog vindt wethouder Esther Prent het juist belangrijk dat de bus flexibel kan worden ingezet. “Zo hoorde ik bijvoorbeeld net van een aantal jongeren dat ze altijd bij de haven zitten maar daar worden weggestuurd. Daar kan de bus dus uitkomst bieden. Verder zal de bus alle kernen moeten gaan bedienen dus de tijd zal verdeeld moeten worden.” De wethouder heeft ook gesproken met een aantal leerlingen over de teleurstelling die bij ze heerst over de manier waarop het proces is verlopen. “Ik ga binnenkort bij ze langs in de klas zodat we er in alle vrijheid samen over kunnen praten. We kunnen hiervan leren en dat meenemen in alle toekomstige plannen die er zijn voor de jeugd.”

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl