Jongeren ’t Ravelijn denken mee over duurzaamheid

STEENBERGEN – “Een beter milieu begint bij jezelf.” Deze populaire slagzin uit de jaren ’90 zullen de jongeren van nu misschien niet kennen, maar de betekenis heeft niet aan kracht ingeboet. Misschien geldt het zelfs wel meer dan ooit, nu er hoge doelen zijn gesteld als het gaat om maatregelen op het gebied van duurzaamheid voor de toekomst. In de toekomstvisie Steenbergen 2040 is het een belangrijk thema en vandaar dat eerstejaars leerlingen van ’t Ravelijn met wethouder Wilma Baartmans gingen brainstormen.

De afgelopen maanden is er door de projectgroep Steenbergen 2040 met inwoners in alle kernen gepraat over wat zij belangrijk vinden voor de toekomst van hun gemeente. Alleen de jongeren ontbraken nog als doelgroep, en daarom ging de wethouder bij hen langs. “In 2040 zijn dit dertigers die misschien wel hun eerste huis kopen met allerlei technische innovaties op het gebied van duurzaamheid”, zegt Baartmans.

Korter douchen

Het thema wonen was inderdaad wel iets wat de jongeren aansprak. Zij zien bijvoorbeeld wel iets in het ontwikkelen van een ander soort huizen; in aparte vormen en misschien wel kleiner omdat daar meer behoefte aan is. Maar ook in huis zelf valt er genoeg winst te behalen, zo vertelde de 13-jarige Benthe Schot. “Wij hebben thuis sinds kort een timer bij de douche staan. Vroeger douchte ik vaak wel tien minuten, maar dat heb ik daardoor verkort naar vijf minuten. Als iedereen dat zou doen, bespaar je veel water.”

Inspiratie voor beleid

Het was die eigen verantwoordelijkheid waar de wethouder positief door was verrast. “Toen we net bespraken wie nu verantwoordelijk is om te verduurzamen, vond het merendeel dat inwoners dat zelf zijn, en dat de gemeente er is om te faciliteren. Dus dat vond ik goed gezegd. Ik ga de posters met ideeën op mijn werkkamer hangen ter inspiratie en kom zeker nog terug om het verder te bespreken.” 

Bij het thema vrije tijd en recreatie kon een van de leerlingen het niet laten om een wens te uiten voor de nabije toekomst. “Graag zo snel mogelijk een BMX-baan in Kruisland, want dat is beloofd!”

Tekst en foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl