Jonge Steenbergenaar Nadir Baali grote kanshebber voor lijsttrekkerschap PvdA

STEENBERGEN – De twintigjarige student Nadir Baali heeft goede kans om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker te worden van PvdA Steenbergen. Tenminste als de ledenvergadering die op 29 november wordt gehouden zijn kandidatuur steunt. “Want onze leden beslissen over de volgorde en de kandidaten van de kieslijst”, laat voorzitter Leon Aanraad weten.

Aanraad is voorzichtig in zijn reactie op vragen van Steenbergse Courant naar aanleiding van geluiden die over de kandidatuur van Nadir Baali te horen waren. “Onze PvdA heeft een selectiecommissie die zich buigt over kandidaten die vanuit het bestuur worden aangedragen. Die commissie is bij ons een serieuze zaak, we hebben zelfs een extern lid van deze selectiecommissie in de persoon van Cees Jongmans van PvdA Roosendaal. De commissie brengt een ranking aan in de kandidaten en komt vervolgens met een voorstel richting onze ledenvergadering. Daar wordt dus beslist over de uiteindelijke kandidaten op de kieslijst”, legt voorzitter Aanraad uit.

Op de vraag of Nadir Baali dan inderdaad als voorkeur kandidaat wordt aangedragen wil Leon Aanraad geen direct antwoord geven. “Dat zou niet kies zijn. Ik wil dit niet bevestigen of ontkennen”.

Enig doorvragen geeft wel een beeld van zijn persoonlijke mening. “Ik zie Nadir als een serieuze kanshebber” en wat later “Mochten de leden kiezen voor Nadir Baali als lijsttrekker dan zou ik daar blij mee zijn”. Wel blijft Aanraad benadrukken dat de PvdA leden bepalen. “Wij streven binnen onze partij voor een verjonging en willen graag betrokken en bekwame politici. Nadir Baali is hier naar mijn mening een goed voorbeeld van”.

‘Graag op grotere schaal actief’

Nadir Baali zelf geeft aan dat hij beschikbaar is. De Steenbergenaar is hier op 15 april 1997 geboren. Hij is derde jaars student maatschappij en geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Ik zie mezelf als een verfrissing in de politiek. Ik steek graag tijd in het helpen van mensen. Dat doe ik nu nog op redelijk kleine schaal. Ik ben bestuurslid bij Scouting Steenbergen en geef leiding aan de Welpen. Daarnaast ben ik secretaris van de Zonnebloem, actief bij badmintonvereniging Steenbergen, collectant voor de Nierstichting, actief binnen de Stichting Mentorschap West Brabant. Ook was ik lid van de jongerenraad in de gemeente Steenbergen, ben ik lid van de adviesraad sociaal domen en lid van de Steunfractie van PvdA Steenbergen. Nu zou ik ook graag op een wat grotere manier iets willen betekenen voor Steenbergen en zijn kernen”.

Meer vertrouwen in politiek

Baali geeft aan dat zijn persoonlijke focus op Groen en Milieu en Zorg en Wonen ligt. “Daarnaast zou ik graag bij de bevolking wat meer vertrouwen in de politiek willen realiseren en de communicatie met de burgers willen verbeteren”, aldus de jonge politicus in spe. “Onze partij is overigens druk doende met de voorbereiding van het verkiezingsprogramma. Daarin komen onze aandachtspunten te staan”.

Willem van den Berge

Meteen even gebeld met de huidige fractievoorzitter van PvdA Steenbergen Willem van den Berge. Hij heeft een paar maanden geleden aangekondigd niet meer beschikbaar te zijn als raadslid. Het gerucht gaat dat hij hier mogelijk op terugkomt. “Dat is niet het geval. Ik ben niet beschikbaar. Omdat ik er van houd om eerlijk te zijn neem ik ook niet plaats op de kieslijst. Want stel dat ik dan door voorkeurstemmen een mogelijkheid krijg om opnieuw in de raad te stappen, vind ik ook dat ik dan de morele verplichting heb om dit te doen. Maar mijn besluit om niet in de raad terug te willen staat immers vast”.

Foto Nadir Baali: Roel Looijen-Atoon