John F Kennedygroep viert zijn gouden jubileum

WELBERG – ,,De John F. Kennedygroep, wie is er niet groot mee geworden?’’ vroeg voorzitter Ronald Martens zich vanmiddag hardop af, bij de officiële opening van de reünie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het jongensjeugdwerk op de Welberg. Veel meer woorden had hij niet nodig om de viering van het gouden jubileum in gang te schieten.

Het feest ging volgens een goede gewoonte van start met het hijsen van de Nederlandse driekleur, de Amerikaanse ‘stars and stripes’ en niet te vergeten de clubvlag van de jubilerende vereniging.

Bij de barak, waar de groep al gehuisvest werd vóór de naamswijziging in 1963, hadden zich op dat moment al vele tientallen (oud-)leden verzameld. In de loop van de middag zou het nog aanmerkelijk drukker worden.

Wethouder Cor van Geel bracht namens de gemeente de felicitaties over, inclusief een envelop met inhoud, en noemde de John F. Kennedygroep een fantastische vrije tijdsbesteding. ,,Maar het is veel meer dan dat. Aan de John F. Kennedygroep hou je vaardigheden en vrienden over, waar je je leven lang op kunt teren.’’

Jos Heijmans

Iemand die dat volmondig kan beamen is Jos Heijmans. De huidige burgemeester van Weert moest tot zijn grote spijt vandaag verstek laten gaan; vanuit zijn functie werd hij helemaal in China verwacht. ,,Ik heb aan de John F. Kennedygroep mijn gezin en in wezen ook mijn carrière te danken,’’ vertelde hij eerder deze week al, desgevraagd.

Heijmans, die van 1960 tot 1995 nauw bij de John F. Kennedygroep betrokken was, ontmoette zijn vrouw tijdens één van de jaarlijkse zomerkampen van de club in Bergeijk. En de oud-wethouder van Steenbergen raakte in eerste instantie door het jeugdwerk maatschappelijk betrokken bij de lokale samenleving, richtte vervolgens samen met Jan Gorissen de Welbergse Dorpsraad op en zette daarna zijn eerste schreden op het politieke pad, in navolging van zijn vader Arjaan.

'Oude garde'

Momenteel is zijn broer Leo wethouder in Steenbergen. Hij was vanmiddag wel in de gelegenheid om de reünie te bezoeken, zoals onder anderen ook oud-hopman Rien van Broekhoven, die in 1945 al lid werd van het toenmalige jongensjeugdwerk, dat zijn oorsprong vond bij de katholieke geestelijken onder wiens hoede toen ook de jongensschool viel.

Van Broekhoven had kans gezien om meer mensen van de ‘oude garde’ op te trommelen voor de reünie, onder wie ook enkele leidsters uit de tijd dat de John F. Kennedygroep nog het Charles de Foucauld Gilde heette. Na de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy in november 1963 werd besloten het jongensjeugdwerk onder zijn naam voort te zetten, waarmee als het ware een nieuw tijdperk werd gemarkeerd.

Een goed kameraad

Het ophalen van herinneringen ging vanmiddag als vanzelf, mede dankzij de talloze foto’s en dia’s die de bezoekers konden bekijken. Eén ding hebben zij sowieso allemaal met elkaar gemeen en dat kwam al tot uiting bij de openingsceremonie, waarbij traditiegetrouw de volgende tekst werd ‘opgedreund’: ‘Een jong Nederlander is een goed kameraad, bereid om een ander te helpen, sportief bij alles wat hij doet, trouw aan zijn gegeven woord, opgewekt en blij’.