Jeugdbrandweer rukt uit voor collecte brandwondenstichting

STEENBERGEN/DINTELOORD – Hoewel het niet hun tweewekelijkse oefenavond is, rukken de leden van de Steenbergse Jeugdbrandweer komende dinsdag graag een keertje extra uit om de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Brandwonden Stichting te assisteren bij de jaarlijkse collecte voor dit goede doel, die volgende week in Steenbergen Welberg wordt gehouden.

,,Hierbij helpen we al vele jaren,’’ weet coördinator Martien Kats van de Jeugdbrandweer, waarvan hij zelf dertig jaar geleden lid werd. Toen bestond de organisatie alleen nog maar in Dinteloord, sinds de herindeling van 1997 kunnen jongeren van 12 tot en met 18 jaar uit heel de gemeente zich aansluiten.

Momenteel telt de Jeugdbrandweer – officieel onderdeel van de regionale brandweer Midden- en West-Brabant – twaalf leden, afkomstig uit alle kernen.

,,Zestien is ongeveer het maximum, dan blijft het te behappen,’’ stelt Kats, die zelf zowel professioneel als vrijwillig aan de brandweer is verbonden. ,Als je eenmaal met het virus bent besmet, kom je er meestal niet meer van af,’’ lacht hij.

,,De Jeugdbrandweer is dan ook echt een kweekvijver van beroeps- en vrijwilligerskorpsen. Vaak zit er wel een paar jaar tussen, want de jeugd gaat meestal eerst studeren. Maar zodra ze zich gesetteld hebben, vinden ze vaak hun weg weer naar de brandweer, hier of elders in het land.’’

Leerzame hobby

Het bestrijden van echt vuur is wettelijk overigens niet toegestaan voor jeugdbrandweerleden, evenals het gebruik van perslucht, en zij hebben natuurlijk ook nog geen voertuig tot hun beschikking. Verder wordt de werkelijkheid van de ‘grote brandweer’ in alle opzichten zo dicht mogelijk benaderd. De jonge brandweerlieden dragen ook exact dezelfde kleding als de volwassen korpsleden.

,,Het is een uiterst leerzame hobby,’’ stelt Kats, wiens beide zoons ook lid zijn van de Jeugdbrandweer. Wat de leden boven alles wordt bijgebracht is het nemen én dragen van verantwoordelijkheden. Zij leren al op jonge leeftijd hoe te handelen bij brand en andere calamiteiten.

Ook kunnen zij een junioren- en een aspirantencertificaat behalen en tot de hoogtepunten van het jaar behoren de regionale, vriendschappelijke wedstrijd in maart én de landelijke selectiewedstrijd die in april of mei plaatsvindt. Vorig jaar bereikte de Steenbergse formatie voor de tweede keer in haar 38-jarige bestaan de landelijke eindstrijd. Daarnaast is de Jeugdbrandweer ook altijd graag bereid om haar medewerking te verlenen aan en demonstraties te verzorgen op braderieën en dergelijke.

Nieuwe krachten

De Jeugdbrandweer Steenbergen kan dus nog wel een paar nieuwe krachten gebruiken. ,,We houden echter bewust geen grote wervingsactie, want dan loop je de kans dat er te veel aanmeldingen tegelijk komen,’’ legt Kats uit. ,,Maar belangstellenden kunnen altijd een keertje komen kijken bij een oefenavond.’’ (Voor nadere informatie: melchior.van.slobbe@brandweermwb.nl).

Kats maakt van de gelegenheid gebruik om ook volwassenen op te roepen om de brandweer te komen versterken. ,,Op alle posten in de gemeente kunnen we nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Ook vrouwen zijn van harte welkom.’’