Jeroen Smits in het veld gebracht als nieuwe Grotste Boer

NIEUW-VOSSEMEER – In 1997 was hij de ‘kleinste Grotste Boer’ van ’t Vosse-ol. Vanmiddag is Jeroen Smits (27) gepresenteerd als de nieuwe Grotste Boer in de ‘grote’ hofhouding van Nieuw-Vossemeer. Dat gebeurde tijdens de kindercarnavalsmiddag in De Vossenburcht, waarbij Laura van Poortvliet werd gekozen tot prinsesje, Sjoerd van Gaans tot narreke, Claudel van Zomeren tot kleinste Grotste Boer en Sjoerd Weerdenburg tot de jonge evenknie van Jan Keller, de leutpolitie-agent.

Met alle kinderen in de goed gevulde zaal werkten Prins Ruud I, nar Imke en Jan Keller – met medewerking van onder anderen Maurice Remery en oud-Grotste Boer Giscard van Tilburg – in een meer dan gezellige sfeer toe naar de onthulling van de nieuwkomer in het gevolg. Wie dat zou zijn, was een zorgvuldig bewaard geheim.

Terwijl in spelvorm de ‘Grotste Boer Maak Machine’ in orde werd gemaakt, stond Smits nog op het voetbalveld in Bosschenhoofd. Daar moest NVS 1, waarvan hij al een jaar of zeven de eerste keeper is, aantreden tegen Devo.

De plaatselijke voetbaltrots won met 2-3, dus voor Smits kon de dag in menig opzicht niet meer stuk. Hij woont tegenwoordig overigens in Wouw, maar is een echte Nieuw-Vossemeerder. ,,Met carnaval slaap ik weer bij m’n vader en moeder,’’ kondigde hij lachend aan. ,,Ik heb er zin in om met jullie allemaal heel veel plezier te gaan maken,’’ zo sprak ‘boer Joene’ de vele aanwezigen toe.

Vervolgens maakten de leden van de grote hofhouding bekend wie van de kandidaatjes de verkiezing voor de jeugdhofhouding hadden gewonnen. En De Vosseblaozers bleven maar spelen: ‘Zo’ne goeie ‘ebbe wij nog niet gehad’.