Jeroen Schipper: nieuwe dirigent brengt Semper Crescendo nieuw elan!

NIEUW-VOSSEMEER – Semper Crescendo heeft een nieuwe dirigent, Jeroen Schippers. Zaterdagavond werd hij gepresenteerd aan het publiek. Met het themaconcert “TOUR de l’ Europe”, een muzikale reis door Europa, zette hij de toon voor een mooie muzikale toekomst voor zowel Semper Crescendo als zichzelf.

De termijn om te solliciteren was eigenlijk al verstreken. Toch waagde Jeroen Schippers, trompettist in de Marine Kapel, zijn kans. Jeroen is eigenlijk per toeval begonnen als dirigent. Een keer invallen voor een afwezige dirigent en een pa die zelf ook dirigent is geweest wakkerden het vuur aan. “Ik speel al jaren in de Mariniers Kapel. Toen de dirigent mij vroeg een keer in te vallen van een zieke collega merkte ik dat ik het dirigeren erg leuk vond. Ik ben op de vacaturebank gaan zoeken en kwam de advertentie van Semper Crescendo tegen. Gelukkig zei Annika van Gaans dat ik toch nog een brief mocht sturen en ik werd nog aangenomen ook!” licht een enthousiaste Jeroen toe. Het was vooral de toon van de vacature die hem aansprak. De vereniging zocht een dirigent die affiniteit met jongeren heeft. Maar die ook visie heeft naar de toekomst én die plezier heeft in het maken van muziek.  “De sollicitatietermijn sloot op vrijdag, zaterdag lag de brief van Jeroen binnen en maandag kwam de commissie bij elkaar. Samen met nog twee kandidaten werd Jeroen uitgenodigd voor een gesprek. We wisten het meteen. De passie en drive die hij uitstraalde! Maar ook de ideeën die hij had voor ons 100-jarig bestaan over 3 jaar, het was een schot in de roos”, jubelt Annika van Gaans. Zij zat samen met nog 5 leden in de sollicitatiecommissie.  Er werd een peiling onder alle leden gehouden. Jeroen is tenslotte nog onervaren, maar er kwam een volmondig ja.

Een nieuwe start en jeugdig elan

Tijdens het inspelen is de klik tussen dirigent en orkest haast voelbaar. De musici luisteren naar hun dirigent. Er is respect en iedereen accepteert Jeroen volledig. Er is tijd voor een grapje, het plezier straalt ervan af. Een reis door Europa liep als rode draad door het concert. Via de Europa Mars ging het naar Frankrijk waarbij ‘Formidable’ van Stromae werd gespeeld. Maar ook Engeland en Ierland, vertolkt met ‘Lord of the Dance’ en Oostenrijk met natuurlijk muziek van Strauss. Om via Zweden met een eerbetoon aan Avicii terug in Nederland te komen.   Het was een muzikale omzwerving waarbij moderne nummers werden afgewisseld met klassieker werk. De bezoekers genoten. De muzikanten speelden op hun best en de dirigent keek tevreden terug op zijn eerst concert bij zijn eerste orkest.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl