Jan Kettelerij brengt beweging en stilte in evenwicht

Voor het derde achtereenvolgende jaar staat de Gummaruskerk tijdens de Steenbergse Jaarmarkt in het teken van de kunst. Van vrijdag 2 t/m zondag 4 september is er – op initiatief van Kunstforum Steenbergen, Retail Platform Steenbergen, Platform Kunst en Cultuur Steenbergen en Albert Heijn Achterberg – een expositie ‘van hoge klasse’ te bezichtigen met werken van zeven kunstenaars, die we in aanloop naar de tentoonstelling één voor één alvast aan het publiek voorstellen. Vandaag: Jan Kettelerij.

Jan Kettelerij (Steenderen, 1952) is een bevlogen beeldend kunstenaar, die abstract ruimtelijk werk maakt. Hierbij zijn het landschap en natuurlijke vormen voor hem oneindige bronnen van inspiratie. Aspecten hiervan zijn duidelijk zichtbaar in zijn sculpturen en objecten. Ook zijn florale achtergrond is van invloed op zijn kunstwerken.

Jan werkt zowel vrij naar eigen ontwerp als in opdracht van particulieren, scholen, gemeenten en bedrijven. Bij kunstopdrachten maakt hij een intensieve studie van de ruimte voor het beeld of object. De relatie met de omgeving en de eisen van de opdrachtgever zijn hierbij bepalend.

Kettelerij exposeert regelmatig in zijn atelier, galerieën en beeldentuinen in Nederland en België.

Wanneer de lichtintensiteit verandert, zie je het voor je ogen transformeren

In zijn sculpturen combineert Jan vaak geometrische en organische vormen en brengt hij beweging en stilte in evenwicht. Lichtval is belangrijk voor hem omdat het een transformerend effect heeft. Hij werkt dan ook graag met albast, waar het licht mooi doorheen valt. Wanneer de lichtintensiteit verandert, zie je het sculptuur voor je ogen transformeren.

Lineaire vormgeving

Voor zijn objecten maakt hij gebruik van uiteenlopende materialen als beton, hout, glas, kunststof, metaal, RVS, papier en zelfs mosselschelpen. De objecten worden gekenmerkt door de lineaire vormgeving ervan, waarbij lijn, vorm, ritme, schaduwwerking en kleur beeldbepalende elementen zijn.

Jan studeerde aan de kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam, onder anderen bij Arie Berkulin, John Blake en Jeroen Chabot. Hij is een liefhebber van stromingen als Minimal-art en Land-art. Daarnaast voelt hij nauwe betrokkenheid met het werk van de kunstenaars David Nash, Andy Goldsworthy, Henri Moore, Barbara Hepworth  (Groot-Brittanië), Rainer Kriester (Duitsland) en Giuseppe Penone (Italië).