Jachthavens De Schapenput en Steenbergen nu met vlag én wimpel

STEENBERGEN – Al vijftien jaar wappert op de kade van jachthaven De Schapenput in De Heen de Blauwe Vlag. Sinds twee jaar is dat ook het geval aan de Steenbergse jachthaven. De vlaggen staan symbool voor het internationaal erkende keurmerk dat aantoont dat havens veilig, schoon en duurzaam zijn. Sinds dit jaar is de vlag voorzien van de spiksplinternieuwe Groene Wimpel. Het teken dat het familiebedrijf Maatschappelijk Verantwoord Ondernemer is. De havenmeesters Dirk-Jan van Weezel en Willem de Neve zijn er maar wat trots op. 

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de jachthaven nog aan de vereisten voldoet.

Groene Wimpel.

Jachthaven de Schapenput en Jachthaven Steenbergen ontvingen bovenop de Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel. Deze Groene Wimpel is een waardering voor extra inspanningen die de koplopers van Blauwe Vlag jachthavens verrichten op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
Het behalen van die wimpel is bepaald geen sinecure. Wil een jachthaven hiervoor in aanmerking komen, dan moet er voldaan worden aan 30 pagina’s voorwaarden. De een wat makkelijker te behalen dan de ander. “Zo moeten we bijvoorbeeld printerpapier van een erkend milieukeurmerk gebruiken,” licht Van Weezel toe. “Daar hadden we al het nodige speurwerk voor verricht maar toen bleek dat we het gewoon hier bij de Hema konden kopen. Die eis was snel behaald.” Andere voorwaarden zoals een zo duurzaam mogelijke afgifte van water, vergden meer inspanning. 

Competitiedrang

Voor Van Weezel was het behalen van de wimpel een grote uitdaging. “Meedoen is geen verplichting. We hebben de handschoen opgepakt omdat we onderscheidend willen zijn ten opzichte van ander havens. Er kunnen maar maximaal 25 wimpels behaald worden en hoe meer bedrijven er mee gaan doen, hoe zwaarder de strijd wordt. Natuurlijk is het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen het belangrijkst maar bij mij persoonlijk wordt mijn competitiedrang er ook wel mee aangewakkerd. Daar is niets mis mee en leidt alleen maar tot betere jachthavens.” 

Terwijl op de achtergrond de Blauwe Vlag en Groene Wimpel wapperen, kijkt havenmeester Dirk-Jan van Weezel trots uit over de veilige, schone, duurzame en maatschappelijk verantwoorde jachthaven van Steenbergen. In De Heen steken vlag en wimpel boven jachthaven De Schapenput uit.

Door: Dasja Abresch