Jaarwisseling in Steenbergen toch minder rustig dan gedacht

STEENBERGEN – “In de gemeente Steenbergen verliep de jaarwisseling op een aantal kleine incidenten na voorspoedig. De burgemeester, handhavers en politie kijken dankbaar terug op een rustige nacht”, zo laat gemeente Steenbergen in een persbericht weten. Die informatie wijkt toch aardig af van de praktijk in het centrum van Steenbergen, zo kwam de redactie ter ore.

“Vanaf een uur kwart over drie ’s nachts ging het in het centrum fout. Er waren flinke vechtpartijen op de Markt. De politie kwam met vier bussen en twee honden ter plaatse. Het duurde geruime tijd voor het weer rustig was”, vertellen getuigen.
Woordvoerder Cora van Staalduinen van de gemeentelijke communicatieafdeling verwijst Steenbergse Courant na enige navraag naar politiewoordvoerder Arno Don. Die laat desgevraagd weten dat er inderdaad sprake was van een opstandje. “Om 3:15 uur werd de melding ontvangen van een aantal vechtende mensen, waar een groep van zo’n 25 mensen omheen stond. Een stel had ruzie, we hebben de man apart genomen en gevorderd om Steenbergen te verlaten. Dat is uiteindelijk gebeurd. De groep er omheen reageerde vervelend naar de politie. We hebben de zaak rustig kunnen houden”, aldus Arno Don.

Andere meldingen

Hij vermoedt dat de communicatieafdeling van de gemeente Steenbergen op het verkeerde been is gezet, doordat ze is afgegaan op meldingen die ‘jaarwisseling gerelateerd’ zijn en dat het hier ging om een ‘horeca-incident’. “Maar dat is slechts mijn vermoeden. Hoe gezegd kon worden dat het rustig was, weet ik niet”.

Bushokje en boom in brand

Volgens de info van de gemeente Steenbergen kwamen de meeste meldingen van vuurwerkoverlast. ‘Er werd illegaal vuurwerk in beslag genomen en er zijn bekeuringen uitgedeeld voor het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. In Dinteloord is op het Raadhuisplein een bushokje in brand gestoken met een vuurwerkbom. De brandweer was snel ter plaatse om te blussen. In Steenbergen werd op het kerkplein een holle boom in brand gestoken en is met vuurwerk een lantaarnpaal opgeblazen. De komende dagen inventariseert de buitendienst de gemaakte schade en gaat zij aan de slag met de herstelwerkzaamheden’.

Schapen

Op een terrein aan de Olmendreef was een groepje jongeren langdurig in de weer om het de daar grazende schapen het leven zuur te maken. Met vuurwerk – zelfs met vuurwerkbommen – werden de dieren bekogeld. Omstanders belden regelmatig de politie. Toen deze uiteindelijk aan het eind van de dag verscheen waren de onverlaten gevlogen. Onderzoek bracht een tas met illegaal vuurwerk aan het licht. De politie kon vervolgens de eigenaar achterhalen en heeft daarop actie ondernomen.