Jaarmarkt in Steenbergen gaat door!

STEENBERGEN – Tegen alle verwachting in gaat de 49ste editie van de Steenbergse Jaarmarkt op 4, 5 en 6 september toch door. Deze week concludeerde het Jaarmarktcomité Steenbergen samen met de gemeente Steenbergen dat het mogelijk is om in de anderhalve-meter-samenleving een volwaardige jaarmarkt te kunnen organiseren. “Wij zijn kneiter enthousiast,” aldus bestuurslid Dirk-Jan van Weezel die ook namens medeorganisatoren André Verhagen en Rob Lapien spreekt.

Op 24 juni kondigde premier Rutte een versoepeling van de corona-maatregelen aan en nog geen minuut later ging het berichtenverkeer in de groepswhapp van het Jaarmarktcomité Steenbergen ‘los’. Er opende zich een mogelijkheid om de jaarmarkt in het eerste weekend van september toch door te laten gaan. Volgens Dirk-Jan van Weezel een kans die met beide handen werd aangegrepen.

Medewerking

“Wij waren daarbij vooral afhankelijk van de gemeente, maar daar heeft men van het begin af aan duidelijk gemaakt alle medewerking te verlenen. En dat is ook gebleken. De mate waarin is meegedacht en geholpen is ronduit fantastisch. De reguliere vergunningen hadden we al rond, maar  er zijn uiteraard de nodige aanvullingen vanwege de corona-maatregelen.”

Handgel

Deze maatregelen omvatten onder meer een ruimere opzet van de jaarmarkt om de anderhalve meter te kunnen garanderen en desinfecterende handgel bij ieder kraampje. Van Weezel: “Over nut en noodzaak kun je discussiëren, maar het maakt ons niet uit. We mogen in ieder geval weer!” Aan het aantal bezoekers is volgens de regels geen maximum gebonden wanneer het evenement betreft met een continue doorstroming van mensen.

Als een klok

Evenals voorgaande jaren zal het evenement drie dagen duren; van vrijdag 4 tot en met zondag 6 september. Op de Markt zal geen podium staan en is er is geen entertainment na 21.00 uur. “Dat waren we toch al niet meer van plan. Vorig jaar heeft het namelijk best wat weerstand bij omwonenden opgeroepen. We zetten nu al onze energie in op het dagprogramma dat wat ons betreft gaat klinken als een klok.”

Alles aanpakken

Ook Dynamic Promotions verantwoordelijk voor de commerciële kant van de jaarmarkt is al druk in de weer. “De standhouders zijn zwaar getroffen door de corona-crisis,” aldus het jaarmarktbestuur. “Zij staan te trappelen om weer aan de slag te kunnen.”

Het Jaarmarktcomité gaat nu alle organisaties en verenigingen benaderen die vorig jaar ook meededen aan de Jaarmarkt.  Een kleine slag om de arm houdt Van Weezel wel: “Wanneer het corona-virus de kop weer opsteekt, zal het alsnog afgelast worden. Maar dat risico nemen we.”

(Door Dasja Abresch)