Jaarlijks steuntje in de rug voor mantelzorgers

STEENBERGEN/WELBERG – Mantelzorger Johan Bolluijt uit Dinteloord heeft vanmiddag uit handen van wethouder Koos Krook een symbolische cheque van 50 euro ontvangen. Dit bedrag komt op de “Samen in Steenbergen” pas die alle geregistreerde mantelzorgers in de gemeente Steenbergen hebben. Het tegoed kan worden besteed bij dertig lokale ondernemers. 

Johan Bolluijt heeft samen met zijn vrouw drie kinderen die allemaal extra zorg nodig hebben. Hun oudste dochter van 16 jaar, Sharona, was met hem meegekomen. Zij heeft onder andere last van het hypermobiele EDS-syndroom. De andere kinderen in het gezin hebben ADHD. “Het is bij ons in het gezin altijd heel hectisch, vooral voor en na schooltijd. Toen de kinderen in de coronaperiode niet naar school mochten, was het helemaal zwaar. We hebben namelijk geen vangnet van familie, dus we moeten het echt als gezin doen. We hebben wel hulp via de GGZ, maar vanwege corona hebben we nu ook al een tijdje geen hulp die thuis mag komen. Gelukkig gaat het nu redelijk. Het stomme is dat ik mezelf eigenlijk nooit zag als mantelzorger, maar nu weet ik wel beter”, vertelt Johan Bolluijt. 

Hele gezin betrekken

Volgens Joyce Joosen, coördinator Steunpunt Mantelzorg Steenbergen, zijn er elk jaar meer inwoners die zich registeren als mantelzorger. “We zijn ooit begonnen met ongeveer 100 mensen, en nu zijn het er 651. Maar dit zijn de mensen die zich aanmelden, in werkelijkheid zijn het er nog veel meer.” Wethouder Koos Krook zei dat hij blij verrast was dat ze samen naar de overhandiging van de mantelzorgwaardering waren gekomen om hun verhaal te vertellen. “Omdat we juist veel meer van het hele gezin willen uitgaan. Wat hebben ze nodig? Dus de ouders, broertjes en zusjes want ze beïnvloeden elkaar.”

Activiteiten voor jonge mantelzorgers

De pas met 50 euro erop is beschikbaar voor mantelzorgers vanaf 18 jaar. Voor de jongere doelgroep zoals Sharona Bolluijt worden er speciale activiteiten georganiseerd waar ze even hun gedachten kunnen verzetten. “Zo zijn we pasgeleden met de jongste kinderen naar Akkermans gegaan en de wat oudere jeugd kreeg een fotografieworkshop aangeboden. En Sharona heeft regelmatig contact met onze jongerenwerker bij wie ze haar hart kan luchten”, aldus Joyce Joosen.

Foto: Johan Bolluijt ontving samen met zijn dochter Sharona in gemeenschapshuis de Vaert de jaarlijkse mantelzorgwaarding van wethouder Koos Krook. “Die 50 euro is meer dan welkom om voor de kinderen iets leuks van te kopen.”

Door: Nicole van de Donk