Ja, ik stem in de gemeente Steenbergen!

Naam: Gijs Willegers

Leeftijd: 18

Woonplaats: Welberg

Beroep: Leerling 5 gymnasium Juvenaat

Hobby’s: Muziek. Ik speel (saxofoon en fagot) bij Amicitia en Volharding, bij dweilband Effe d’r Neffe, jazzband Top Hat Brass Band, Saxofoonkwartet Saksofoni Ilo en ik zwem bij zwemvereniging De Krabben in Bergen op Zoom. Ook vind ik tuinieren leuk.

Waarom ga je stemmen?

Het hoort erbij. Het is een recht dat we gekregen hebben en dus moeten we daar gebruik van maken. Hoe meer mensen gaan stemmen, hoe democratischer de uitslag.

Heb je het stemmen van huis uit meegekregen?

Niet echt. Mijn ouders zijn daar nogal wispelturig in. Maar dit jaar gaat mijn vader sowieso want hij moet ook mijn stem uitbrengen. Ik ben op de dag van de Gemeenteraadsverkiezingen met school in Italië dus krijgt mijn vader van mij een stemverklaring.

Wat speelt voor jou mee bij het bepalen van je stemkeuze?

Ik vind een mooie, groene omgeving belangrijk en ben tegen het gebruik van gif. Ik heb ook de stemhulp steenbergen.mijnstem.nl gedaan en dat heeft mij wel geholpen.

Wat is je advies aan de toekomstige gemeenteraad?

Denk eens na over een jongerenraad. Er valt genoeg te beleven voor jongeren tot een jaar of 17, maar daarna helemaal niet meer en ik zie daar ook weinig voor terug in de verkiezingsprogramma’s. Ik denk dat jongeren daar het beste zelf over na kunnen denken. Ik zou zelf ook wel in zo’n jongerenraad zitting nemen. Als ik het in kan plannen tenminste.

Stel: De gemeente Steenbergen probeert met de campagne ‘Heel Steenbergen Stemt’ de kiezer naar de stembus te trekken en vraagt of u een oproep aan het grote publiek wilt doen. Hoe zou die klinken?

Ik zou me vooral tot de jongeren richten en zeggen: Je leeft in een democratie en daarin moet je nog zeker zestig jaar verder. Je stemt dus voor je eigen toekomst en die kans mag je niet voorbij laten gaan!