ISD wil meer mensen uit de bijstand

STEENBERGEN – Langdurig werklozen aan een baan helpen. Dat is de belangrijkste doelstelling van het nieuwe bestuur van de Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) van de Brabantse Wal. Namens de gemeente Steenbergen is wethouder Koos Krook voorzitter van dit bestuur. Woensdag presenteerde hij samen met zijn collega-wethouders uit Bergen op Zoom en Woensdrecht de plannen voor de komende periode om mensen uit de bijstand te krijgen en te houden.

“Het heet niet voor niets een ‘granieten’ bestand. Het is vaktaal voor mensen die meer dan vijf jaar in de bijstand zitten en daar zelden op eigen houtje uitkomen. Als bestuurders ISD Brabantse Wal willen we er samen voor gaan zorgen dat dit verandert”, zegt Krook.
Door de aantrekkende economie ontstaat er krapte op de arbeidsmarkt. Maar er zijn mensen die niet profiteren van de groei. Bijvoorbeeld nieuwe groepen in de bijstand zoals statushouders en meer 55-plussers.

Betere grip

“Belangrijk is dat we deze groep werklozen beter gaan leren kennen; hoe ziet die groep er precies uit? Het zijn mensen met een enorme afstand tot de arbeidsmarkt. We zullen moeten investeren in de scholing van onze medewerkers om betere grip op die groep te krijgen”, aldus Krook.
Ook willen de drie gemeenten meer mensen laten meedoen aan participatietrajecten zoals een leerwerktraject bij de WVS of bij Stichting Samenwerken.
Het gevolg van deze actieplannen is dat er volgens de ISD wel een wijziging nodig is in de begroting. Volgens Krook zal de geplande bezuiniging van bijna 700.000 euro moeten worden ingetrokken. De begrotingswijziging ligt nu bij de drie colleges van de Brabantse Wal en deze zullen die voor eventuele zienswijzen voorleggen aan de gemeenteraad.

Foto: De wethouders Barry Jacobs (Bergen op Zoom), Koos Krook (Steenbergen en tevens voorzitter ISD) en Lars van der Beek (Woensdrecht) willen langdurig werklozen uit de bijstand krijgen.
Foto: gemeente Woensdrecht ©2019
Door: Nicole van de Donk