Afbeelding
vrijdag 16 maart 2018, 15:42

Invulling van Fort Henricus prikkelt de fantasie

STEENBERGEN - Ruim veertig belangstellenden meldden zich afgelopen maandag in het gemeentehuis om mee te denken over de ontwikkeling van het Steenbergse Fort Henricus. Hoewel het terrein vele decennia lang in vergetelheid was, leidt de restauratie tot een herwaardering van dit fraaie plekje aan de Vliet. De projectgroep die de avond organiseerde gaat uit alle ideeën (die nog tot 12 mei aangedragen kunnen worden) een duidelijk kader voor toekomstige ontwikkelingen schetsen. Daarmee gaat zij actief de boer op naar ondernemers en andere partijen die interesse hebben in een recreatieve ontwikkeling. 

Fort Henricus maakte deel uit van de Zuiderwaterlinie en deed van 1626 tot 1816 dienst als verdedigingswerk. In zijn hoogtijdagen herbergde het 11,5 hectare grote terrein zo’n 450 militairen en overig personeel. De afgelopen decennia was er weinig aandacht voor de overwoekerde stervorm die alleen vanuit de lucht nog goed zichtbaar was. De gebouwen werden al in de negentiende eeuw afgebroken. Sinds een aantal jaar groeit de aandacht voor het militaire erfgoed en daarmee kwam ook Henricus terug in beeld. Dankzij een fikse subsidie uit de provinciale pot kon het gebied opgeknapt worden. Later dit jaar wordt alvast een voorsprong genomen op de herinrichting met de bouw van een uitkijktoren. Deze werd in 2012 door de burger van Steenbergen cadeau gedaan bij het afscheid van Jan Hoogendoorn als burgemeester.

Veel potentie

De projectgroep Fort Henricus is een samenstelling van Natuurmonumenten (de eigenaar van het fort) en de overheidsorganisaties Waterschap Brabantse Delta, gemeente Steenbergen en provincie Noord-Brabant. Zij werken samen onder de vlag van Waterpoort. Dit is een netwerk van ondernemers, inwoners en overheden op de grens van Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland. 

Het terrein is als kansrijk recreatief aangemerkt. Niet in de laatste plaats dankzij de aantrekkelijke ligging aan het water van de Steenbergse Vliet. Het probleem is dat het dusdanig veel potentie heeft dat het moeilijk is om er één bepaalde richting aan te geven.

Cartoon

Om die reden organiseerde de projectgroep een ideeënavond waar verenigingen, ondernemers en inwoners hun gedachte over de invulling kwijt konden. Een kans die door velen werd benut. Aan diverse tafels konden de aanwezigen hun ideeën in groepsverband spuien. Gelijktijdig waren tekenaars aan de slag om de opgelaten ballonnetjes in een cartoon te verwerken.

Contouren

Sommige mensen waren thuis al creatief geweest en kwamen met een volledig plan of detaillistisch uitgewerkte tekening of ander ‘kunstwerk’ naar de avond. Zo ook kunstenaar Hans Hanssen bekend van het kunstwerk De Suikerpee op de rotonde bij Dinteloord. Hij voorziet op het fort een Cortenstalen kunstwerk dat de contouren van de meest beeldbepalende gebouwen van de kernen langs het West-Brabantse deel van de linie weergeeft. “Wordt het niks voor het fort dan past het ook prachtig op een van de rotondes bij Steenbergen,” knipoogt de kunstenaar.

Andere ideeën die gespuid werd waren een kabelbaan, het terugbrengen van de contouren van de gebouwen, het plaatsen van een toren (een zogenaamde donjon) een openluchttheater, een voedselbos en een doolhof.

Digitaal plakboek

Alle ideeën krijgen een plaatsje in het digitale plakboek dat van het project is gemaakt (waterpoortwerkt.nl/plakboek-fort-henricus). Wie niet op de avond aanwezig kon zijn, kan zijn of haar idee nog tot 12 mei kwijt via Thijs Witjes (mwitjes@brabant.nl).

In de zomer en najaar van 2018 beoordeelt de projectgroep alle ideeën en scherpt het kader voor verdere ontwikkelingen aan. Vervolgens gaat zij het gesprek aan met ondernemers en andere partijen die interesse hebben in een ontwikkeling van het fortterrein.

Tekst en foto: Dasja Abresch

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant