Invulling Gummaruskerk wordt kwestie van lange adem

STEENBERGEN – “De Gummaruskerk kan niet om Steenbergen heen en Steenbergen kan niet om de Gummaruskerk heen.” CDA-fractievoorzitter Jeroen Weerdenburg probeerde de ingewikkelde kwestie rond de toekomst van de Gummaruskerk woensdagavond in deze wijze woorden te vatten. Het onderwerp was op de agenda gezet door Gewoon Lokaal!, Volkspartij en PvdA. Zij zijn benieuwd of er al wat vaart in de gesprekken zit die worden gevoerd met het bisdom en het parochiebestuur. Maar de gemeente is geen eigenaar van het gebouw en is dus niet aan zet.

De gemeenteraad was het erover eens dat een afwachtende houding nu ook het meest passend is. Het gemeentebestuur, college en de inwoners van Steenbergen hebben inmiddels wel duidelijk gemaakt dat de Gummaruskerk van onschatbare waarde is voor de stad, maar de gemeente kan en wil niet de enorme lasten dragen die bij het onderhoud van het gebouw horen. “We moeten geen kerkje gaan spelen. Overigens vind ik de eisen die het bisdom stelt van een verbijsterende arrogantie dus die moeten we naast ons neerleggen”, zo klonk de duidelijke taal van Theo van Es (VVD). Ook PvdA’er Joop Stoeldraijer, die de Gummaruskerk een warm hart toedraagt, noemde de voorwaarden intolerant. “Er zou geen poppodium mogen komen, of activiteiten van een ander geloof dan het katholicisme. Ik zou ze adviseren om te verhuizen naar de Vredeskerk. Met grote vieringen zoals met kerstmis zouden ze natuurlijk welkom zijn in de Gummarus.”

“Vier kerken behouden”

Voor de Volkspartij gaan de wilde plannen die er zijn gemaakt door het ontwerpbureau, zoals een trap naar top, te ver. “Bovendien is ons uitgangspunt nog steeds dat culturele activiteiten moeten plaatsvinden in ’t Cromwiel.”
Wethouder Wilma Baartmans gaf inderdaad toe dat de bal bij het bisdom en de parochie ligt, die een visie over de hele gemeente willen maken. “Wat ik heb begrepen is dat ze vier kerken willen behouden, dus in Kruisland, Nieuw-Vossemeer en twee in Steenbergen. Of dat haalbaar is, is niet aan mij. We blijven in contact maar zullen inderdaad veel geduld moeten hebben.”

Door: Nicole van de Donk