Intocht Sint in Steenbergen pakt fantastisch uit!

STEENBERGEN – Geen intocht met de pakjesboot dit jaar in Steenbergen. Sinterklaas besloot om alle kinderen en hun ouders achter elkaar op verschillende tijdstippen te ontvangen. Want nu er weer meer mensen corona hebben, moeten de Sint en zijn Pieten ook extra oppassen.

‘We proberen de drukte te vermijden’

Voor velen viel het in eerste instantie tegen dat Sinterklaas dit jaar besloot niet met de boot in Steenbergen aan te komen. “Want gisteren kwam hij toch ook met de boot aan in De Heen!” was een opmerking die voorafgaand aan de intocht gemaakt werd. “Maar” legde de Sint uit. “In Steenbergen is het altijd erg druk. Ik weet dat natuurlijk uit eigen ervaring.” En omdat ook de Sint graag gezond wilt blijven, besloot het sinterklaascomité het deze zondag anders te doen. Vanaf half één mochten alle kindjes uit Steenbergen-Zuid tot en met de Molenweg de Sint een handje geven. Vanaf half twee de kinderen uit het centrum tot en met Nieuwstad/Noordwal, en vanaf half drie waren de kinderen uit Steenbergen Noord aan de beurt. De kinderen uit het buitengebied, of plaatsen die niet op het lijstje stonden hadden geluk. Zij mochten zelf een tijdstip kiezen.

‘Ik heb met de Pieten gedanst!’

Wie dacht om half een even langs Sinterklaas te lopen kwam bedrogen uit. Al ruim vóór aanvang kwamen ouders met hun kinderen en soms ook met opa’s en oma’s aangewandeld. Een lange rij vormde zich voorbij Hof van Nassau richting de stad. Iedereen werd beziggehouden dankzij de medewerking van Myra Ceti. Pieten deelden strooigoed uit en overal klonken sinterklaasliedjes. De bewoners van Hof van Nassau zaten lekker warm naar buiten te kijken. Ook voor hen was de intocht van de Sint een feestje. Plotseling klonk een scheepshoorn! Of was het iets anders? In de haven kwam een klein bootje aanvaren, met daarop een Piet met een grote tuba. Hij was op zoek naar Sinterklaas. “Waar is de Sint?” vroeg hij. “Ik dacht dat hij bij de haven rond zou lopen, maar ik zie hem nergens.” O jee, ging het allemaal wel goed? Was Sinterklaas nu wel of niet in de haven? Per gezin mocht iedereen de aanlegsteiger oplopen. “Wel een beetje afstand bewaren, anders wordt de burgemeester boos” verzocht de organisatie. Dat ging eenmaal op de kade prima. Kinderen werden met allerlei spellen beziggehouden. Ze mochten pakjes in een schoorsteen gooien en leerden balanceren op een balk. Ze kregen mandarijntjes en pepernoten en wandelden verder. Naar de acrobatenpieten. Touwtjespringen, trommelen en handstand oefenen. De Pieten legden precies uit hoe het moest.

‘Wat heerlijk om je dit jaar weer te zien’

Verderop lag een prachtig versierde boot met heel veel pakjes erop. Was dit de pakjesboord die gestrand was? “Helpen jullie duwen?” nodigde een Piet papa’s en kindjes uit. “Onze boot is de haven opgevaren. Stuurpiet lag te slapen!” Dat lieten de kids zich geen twee keer zeggen, vol overgave duwden ze zo hard ze konden. Daarna werd gedanst met Pieten vermomd in pakjes. Zelfs sommige ouders dansten graag mee op alle leuke liedjes.  En dáár stond Sinterklaas. Iedereen genoot, er was geen gedrang en de kinderen kregen alle aandacht die ze wilden. “Wat heerlijk om je weer te zien” begroette hij alle kinderen die bij hem kwamen. “Eerst een box! Heb je een tekening gemaakt? Geef die maar aan mijn Piet, dan kunnen wij samen op de foto.” Het was een groot succes. “Ik maakte me wel een beetje zorgen” verklapte de Sint toen de eerste groep kinderen bij hem was langsgekomen. “Ik was bang dat de kinderen me niet zouden vinden, of dat ze het leuker vonden als ik met de boot kwam.” Daar hoefde Sinterklaas zich geen zorgen over te maken. Want even praten met de Sint én ook nog samen op de foto, daar droomt ieder kind toch van?

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Beelden bij dit artikel