Interessante lezing bij KBO Steenbergen over Baltische staten

STEENBERGEN – Op maandag 6 maart organiseert de KBO afd. Steenbergen een lezing over de drie Baltische Staten Estland, Letland en Litouwen.  Dat gebeurt in ontmoetingscentrum ‘t Cromwiel.  De lezing begint om 13.30 uur, de zaal gaat om 13.00 uur open. Voorzitter Paul Kil heeft twee jaar geleden een rondreis door deze landen gemaakt en vertelt hierover allerlei wetenswaardigheden en indrukwekkende zaken die hij daar heeft gezien. Tijdens zijn twee weken durende rondreis maakt Kil een groot aantal foto’s. Hij zal deze op een groot scherm tonen ter illustratie van zijn verhaal.

De landen komen na elkaar aan de beurt, te beginnen met Tallinn de hoofdstad van Estland met zijn prachtige binnenstad. Fietsend werd de omgeving verkend en waar het  paleis van Peter de Grote is gesitueerd. Via enkele kleinere steden en een lange wandeling door de natuur ging de reis naar Riga, de hoofdstad van Letland. Indrukwekkend is zeker ook het concentratiekamp uit WO II en De Kruisherenheuvel met zijn tienduizenden kruisen. Deze zijn drie keer door Russische bulldozers verwijderd, maar kwamen telkens terug.  De stad Kaunas heeft een Duivelsmuseum, de beelden hier hebben vaak een joods uiterlijk. Zoals de meeste steden heeft ook Kaunas een kasteel en is het ommuurd. Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en uit de ongeveer 40 kerken wordt duidelijk dat het een katholieke land is. In Trakai ligt een indrukwekkende waterburcht, de gracht is het Galvémeer. De reis werd afgesloten met een bezoek aan Uzupis, dit is een onafhankelijke ‘staat’ in de hoofdstad. Met een eigen vlag, eem grondwet, een president en een leger dat 12 man sterk is. 

Leden van KBO afd. Steenbergen hebben vrij toegang tot de lezing. Niet-leden betalen een kleine vergoeding in verband met een kopje koffie. Het wordt ongetwijfeld een lezing over een drietal landen waar maar weinig mensen ooit eens naar toe gaan en dus zeker de moeite waard.