Instemming over onderzoek naar haalbaarheid rondweg

STEENBERGEN – Het voorstel van D66 om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van een westelijke rondweg van en naar de A4 heeft bij de begrotingsbehandeling in de raad van donderdagavond de steun van alle partijen gekregen. Ook wethouder Cors Zijlmans kon zich vinden in het voorstel, maar gaf wel aan dat het een jaar gaat duren om de (on)mogelijkheden en de kosten goed in kaart te brengen. In de tussentijd wordt al wel gekeken naar maatregelen om de verkeerssituatie in de Burgemeester Van Loonstraat te verbeteren.

Uit metingen blijkt volgens Zijlmans dat de snelheid op deze verbindingsweg van en naar de aansluiting met de A4 het afgelopen jaar al behoorlijk is teruggedrongen, tot gemiddeld 38 kilometer per uur, en ook dat er sinds de herinrichting beduidend minder zwaar verkeer gebruik maakt van de Burgemeester Van Loonstraat. ,,Een aantal doelen is bereikt, maar nog niet voldoende. Bij een deel van de aanwonenden heerst nog altijd een onveilig gevoel, dus daarover gaan we met de betrokkenen nader in gesprek.’’

Bredere parkeervakken

De wethouder zal daarbij o.a. voorstellen om parkeervakken te gaan verbreden, zodat de geparkeerde auto’s verder van de rijbaan komen te staan. ,,Daarmee kunnen we echter niet alles oplossen, zo realistisch moet je wel zijn. In het verleden is al vaker gekeken naar alternatieven en dat willen we best opnieuw doen,’’ reageerde hij op de unaniem gesteunde motie van D66.

'Rondweg zou in eenieders belang zijn'

De partij trad vorig weekeinde naar buiten met het idee om een onderzoek in te stellen naar de kansen van een rondweg, die naar mening van deze fractie een eind zou kunnen maken aan alle bestaande verkeersproblemen op de Burgemeester Van Loonstraat. ,,We zullen er waarschijnlijk diep voor in de buidel moeten tasten, maar gelukkig zijn we een financieel gezonde gemeente en misschien zijn er bijdragen van het Rijk en de provincie te halen.''

,,Een rondweg zou in eenieders belang zijn, want zowel de bewoners, als automobilisten, fietsers, vracht- en landbouwverkeer ervaren nu veel overlast,’’ aldus D66-fractieleider Eric van der Spelt. Graag had hij de resultaten van een onderzoek inzichtelijk gehad voor de behandeling van de perspectiefnota in het voorjaar van 2017, maar hij accepteerde dat er meer tijd nodig is en toonde zich derhalve graag bereid om te wachten op de volgende begrotingsbehandeling in november volgend jaar.