Initiatief buurtpreventieteam Striene Noord:Van grijze kast tot kleurrijk kunstwerk

STEENBERGEN – Gewapend met kwasten en potten verf gingen de leerlingen van basisschool De Nieuwe Veste afgelopen maandag de ongewenste ‘graffiti‘ op drie trafokastjes in Steenbergen-Noord te lijf. Binnen enkele uren transformeerden zij de grijze dozen tot prachtige kunstwerken die een aanwinst voor de wijk zijn.
Het project is een initiatief van Buurtpreventie Striene Noord. Tijdens controlerondes viel het de vrijwilligers op dat veel kastjes en gemeentelijke objecten zoals borden en bloembakken er bepaald niet fraai uitzagen als gevolg van ‘graffiti’. Meldingen hiervan bij de gemeente werden snel opgevolgd, maar deze had helaas niet de bevoegdheid om de trafokasten van KPN, Enexis en Ziggo aan te pakken.


Echte kunstwerken

Een artikel in de Steenbergse Courant over een kunstproject door basisschoolleerlingen bracht het buurtpreventieteam op het idee om van de kastjes, echte kunstwerken te maken. Kunstdocent Angela Hagenaars van De Nieuwe Veste was direct enthousiast en ging samen met ‘haar’ kinderen aan de slag met de voorbereidingen.

Street Art

Daarmee bleef alleen nog de financiële kwestie over en die werd met hulp van de gemeente Steenbergen opgelost via een bijdrage uit het Initiatievenfonds. Afgelopen maandag kwam het project tot een einde met het daadwerkelijk beschilderen van de kasten door de kinderen en met een beetje hulp van wethouder Esther Prent. Zij bedankte de makers voor hun inzet: “Jullie hebben iets moois toegevoegd aan de wijk. Heel fijn om te zien dat jullie de samenwerking opzoeken om jullie wijk een stukje mooier te maken. De kasten zijn er zeker van opgeknapt en ze vertellen een verhaal. Wellicht is dit een mooi begin van een Street Art-route door Steenbergen!”

Wie de eerste korte route zelf wil lopen, kan dit ieder moment van de dag doen. De kasten zijn te vinden aan het Kwartier (Mondriaan), Leurschans (Picasso) en Wisselkom (Uilen).
[ door Dasja Abresch ]

Beelden bij dit artikel