Ingezonden brief: over Dinteloordse windmolens

Democratie en windhandel gaat dat wel samen?

Of hoe Dinteloordse windmolens pijnlijk duidelijk maken hoeveel macht de windhandel heeft.

( Ingezonden brief – onder verantwoording van de inzender )

Democratie betekent “ besturen door het volk”. Besturen bestaat uit twee onderdelen: bespreken en besluiten wat je wilt en in de praktijk brengen wat je hebt besloten.

Dit hebben wij inwoners van de gemeente Steenbergen uitbesteed aan gemeenteraad en college van B&W, met de opdracht: breng wat wij willen tot uitdrukking en breng het in de praktijk. Immers wij (de inwoners van de gemeente Steenbergen) brengen de zak geld bijeen die nodig is om uitvoering te geven aan het door ons gewenste beleid.

So far, so good, de leden van de gemeenteraad leggen actief hun oor te luister bij de burger.

Maar wat doen onze Steenbergse volksvertegenwoordigers van bijvoorbeeld D66 en de VVD? Ze luisteren niet maar kleineren zelfs de actie groep Dinteloord tegen MEGAmolens. Daarmee schofferen ze de burgers die hun mening geven en meedenken in oplossingen. Oh ja, hoeveel persoonlijke stemmen hebben deze volksvertegenwoordigers ook al weer bij de laatste verkiezingen behaald? Juist ja, fors minder dan de 1100 steunbetuigingen die de actiegroep Dinteloord tegen Megamolens heeft gekregen.

Windhandel betekent ” klimaatdoelstellingen vertalen naar vette winsten” voor de grote Europese energie bedrijven. Want wij zijn totaal afhankelijk van de goedertierenheid van deze klimaat vriendelijke energie reuzen. Overigens heeft onze vriendelijke energie reus Innogy (onderdeel van RWE) ook nog aardig wat vingers in de bruinkoolpap. Door vervuilende bruinkool centrales nog vrolijk te laten draaien, wordt het klimaat ondanks alle inspanningen niet echt schoner. En ja hoor!, het verdien model van RWE werkt dus prima. Door de vervuilende bruinkool centrales is er meer vraag naar hun MEGA windmolens in het bijzonder de modellen 180 meter-plus zijn zeer gewild, vooral die met sociale randvoorwaarden. Die schieten dan ook als onkruid boven de grond en verpesten de leefomgeving voor jaren.

Wij zijn de baas, als inwoners moeten wij nadrukkelijker bepalen hoe wij onze leefomgeving ingericht willen hebben. En waar wij eventueel plaats in willen ruimen voor windmolens en aan welke voorwaarden die dan moeten voldoen. Want wij zijn de baas in onze eigen ruimte en niet de windhandel. Stel dat de windhandel wint van de democratie; Hoe loopt het dan af met die inwoner, die braaf zijn afval scheidt, vaker op de fiets stapt en zuinig is met energie?

Rob Vierboom, Dinteloord