Indrukwekkende oproep Nasrdin Dchar voor ‘De Parade van IEDER1’

STEENBERGEN – De uit Steenbergen afkomstige acteur Nasrdin Dchar hield gisteravond in het populaire TV-programma ‘De Wereld Draait Door’ een indrukwekkende en emotionele speech over de beweging IEDER1, die zondag in Amsterdam een ‘parade’ houdt met als doel alle Nederlanders die de verschillen in onze samenleving als een kracht zien een stem te geven. Dchar is initiatiefnemer van de organisatie.

‘De Parade van IEDER1’ begint komende zondag om 12.30 uur op het Arena Park in de Bijlmer, van waaruit de stoet naar het Museumplein in de hoofdstad gaat lopen, om op deze manier uit te dragen dat Nederland van IEDER1 is.

In ‘De Wereld Draait Door’ pakte de in Steenbergen geboren en getogen Dchar, wiens ouders uit Marokko komen, het podium om te vertellen dat hij zich zorgen maakt over de huidige samenleving. ,,Nederland heeft een nieuw verhaal nodig,’’ stelde hij.

,,Ik ben een man met een dubbele loyaliteit: Marokkaanse afkomst, Nederlandse toekomst. Getogen in Brabant, gevormd in Rotterdam. Er zijn zoveel manier om jezelf voor te stellen aan de wereld om je heen, maar toch word ik vaak gereduceerd tot iets simpels… Allochtoon, vreemdeling, buitenlander, geitenneuker, anti-semiet, en mijn favoriet: Turk. In de ogen van velen is dat wie ik ben, eendimensioneel, dat vind ik te makkelijk. Niemand is zo, ik niet, jij niet,’’ hield hij de kijkers in een persoonlijke toespraak voor.

'Voor mij is Steenbergen een warme plek'

,,Ik maak me zorgen om het verhaal van Nederland, een verhaal dat de juiste woorden verdient maar ze niet krijgt. Als ik nadenk over dit Nederland, dan schieten negatief geladen, beladen woorden aan me voorbij… etnisch profileren, de-islamiseren, Nederland teruggeven aan de Nederlanders… Harde woorden. Nederland, af en toe ga je best wel slecht. Nederland, je bent je verhaal kwijt.’’

Dchar ging ook in op zijn Steenbergse afkomst. ,,De plek die we vorig jaar allemaal hebben leren kennen als het kille Brabantse dorp waar jonge gasten protesteren tegen een asielzoekerscentrum. Maar voor mij is Steenbergen een warme plek, dat is de plek waar ik geboren en getogen ben, waar ik verliefd ben geworden op het buurmeisje van mijn beste vriend.Het meisje dat ik vandaag mijn vrouw noem, de moeder van mijn twee kinderen.''

,,En het zijn mijn kinderen waarom ik hier nu sta, waarom wij dit doen, en niet alleen mijn kinderen, maar alle kinderen. De jeugd, de toekomst… Voor hen wil ik schrijven, voor Nederland wil ik schrijven. Geen alternatief script; hét script. Het verhaal waarbij iedereen een rol heeft. Geen bijrollen, geen hoofdrollen, geen figuranten, nee, dit verhaal heet Ieder1. Maar helaas is de realiteit nog anders.’’

Bekijk het fragment: