Indrukwekkende herdenking bij propellermonument in park

STEENBERGEN – ,,Ik ben een neefje van Guy Gibson en hij was ook mijn peetoom,’’ vertelde Michael Gibson, nog zichtbaar ontroerd, na de herdenking van de Pius X bij het propellermonument in het stadspark, waar eind van de ochtend werd stilgestaan bij het feit dat Guy Gibson en James Warwick vandaag exact 70 jaar geleden in Steenbergen zijn neergestort. Maar zeker ook om de onschatbare waarde van vrede en vrijheid te benadrukken.

Pius X-directeur Defrie Tempelaars verwees in dit verband naar de rampvlucht MH17, die afgelopen zomer in oorlogsgebied werd neergehaald en waarbij vooral veel slachtoffers uit Nederland te betreuren vielen. ,,Mensen die niets vermoedend op weg waren naar familie of hun vakantiebestemming…’’, memoreerde Tempelaars bij de 24ste herdenking bij het door de Welbergse basisschool geadopteerde propellermonument.

Veel waardering

De samenkomst was zo mogelijk nog indrukwekkende dan voorgaande jaren, mede door de aanwezigheid van een Engelse delegatie, onder wie dus de neef van Guy Gibson. ,,Ik was vier toen hij stierf, dus ik heb hem niet echt persoonlijk gekend. Wat ik over mijn oom weet, is afkomstig uit familieverhalen en ik heb nog een foto van mijn doopplechtigheid waar hij op staat.’’ Michael Gibson vond het geweldig om te zien hoe de kinderen van de Pius X zijn oom herdenken. ‘Very moving’, sprak hij.

Ook Christopher Henderson sprak hiervoor zijn grote waardering en dank uit voor het feit dat wij hier nog altijd stilstaan bij hen die hun leven gaven voor onze vrijheid. 

Dambusters

De gepensioneerde piloot van de Royal Air Force legde een krans bij het monument en is vandaag de voornaamste vertegenwoordiger van de 617 Squadron Association, Guy Gibson was in 1943 de oprichter van dit ‘elitekorps’ van vliegeniers, die later bekend zouden worden als de Dambusters.

Vanmiddag om 14.00 is op de begraafplaats aan de Nassaulaan een uitgebreide herdenkingsceremonie, bij de graven van Gibson en Warwick. Ook na afloop is iedereen welkom bij De Wallevis, waar de Britse eregasten en leden van de Nederlandse organisatie Wings to Victory presentaties verzorgen en mannenkoor ABS eind van de middag bevrijdingsliedjes komt zingen. Vanavond treedt daar ook de Persi Swing Collection nog op.

Michael Gibson, neef en petekind van de legendarische oorlogsheld

Christopher Henserson van de 617 Squadron Association