Indrukwekkend programma herdenking 75 jaar bevrijding

STEENBERGEN – Vanmiddag presenteerde de ‘Werkgroep 75 jaar Bevrijding’ een indrukwekkend herdenkingsprogramma dat loopt van 19 september 2019 tot en met 5 mei 2020. Een programma met ruimte voor herdenken, eren, leren en vooruitkijken. De gemeente Steenbergen viert de vrijheid met kunst en cultuur in ieder denkbare vorm en voor elke leeftijd.

De eer was aan de voorzitter van de werkgroep, Angelo Somers, om de lange, maar nog niet uitputtende lijst activiteiten, te presenteren aan het publiek. “Het is een optelsom van alle activiteiten in de kernen. Het zijn de organisaties zelf die dit regelen.” Alleen De Heen ontbreekt nog in het rijtje, maar tijdens de presentatie kon al gemeld worden dat er rond de Heense bunkers al het een en ander ‘in de steigers’ staat.

Breder trekken

Tijdens de herdenking van 75 jaar Bevrijding van het zuidwesten van Nederland eind dit jaar, zal het met name om de Slag om de Schelde gaan. Ook in onze gemeente is de strijd om de bevrijding van Welberg daar een voorbeeld van, maar volgens Somers zijn er nog twee belangrijke pijlers waarop de lokale herdenkingen gestoeld zijn. De luchtoorlog die zich gedurende de hele oorlog boven Steenbergen afspeelde is er zo één. Als gevolg hiervan stortten er vele vliegtuigen neer in en om de kernen. Het traumatische bombardement van Dinteloord door de geallieerden is een derde reden om het herdenken in deze gemeente breder te trekken dan het frame van de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling

Het hoogtepunt van de herdenkingen ligt op 2 november wanneer een omvangrijke delegatie vertegenwoordigers van de Canadese regimenten die Steenbergen en Welberg bevrijd hebben, op bezoek komt. Naast een officiële herdenking bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg en de onthulling van het informatiepaneel bij klaproosviaduct is er in de middag en avond een ‘meet en greet’ festival met feest op diverse locaties.

Eresaluut

De maanden september tot en met december zijn gevuld zijn met tal van bijzondere activiteiten. Onder meer een fly-over waarmee de laatst levende Dambuster, George “Johnny” Johnson, een eresaluut brengt aan zijn voormalig commandant Gibson en diens navigator Warwick. Ook een grote re-enactment in het centrum van Steenbergen, de onthulling van een plaquette in Dinteloord met daarop alle neergestorte vliegtuigen, een theatervoorstelling door en voor leerlingen van de basisscholen, concerten, exposities en nog veel, veel meer staat op het programma.

Anker

Volgens Somers “doet Steenbergen zichzelf met dit programma recht. “Hier zijn grote verliezen geleden en is een zware strijd geleverd. De mensen hier hebben gezien wat oorlog echt is. Chaos, geweld, verliezen en falende structuren.” De Welbergenaar ziet de herdenking als “een anker waarmee we samen staan voor de slachtoffers van toen”. “Een anker waarmee we ons verplichten te leren nu in het goede samen te staan.”

Alle informatie over de activiteiten is terug te lezen op een folder die wordt uitgebracht door de werkgroep, maar is ook te vinden op de website van de gemeente Steenbergen.

Foto: Namens de Werkgroep 75 jaar Bevrijding overhandigde voorzitter Angelo Somers (links) de folder met activiteiten aan wethouder Wilma Baartmans, burgemeester Ruud van den Belt en Frans Vos, voorzitter van de werkgroep herdenking 75 jaar bevrijding Brabantse Wal.