In Steenbergen opererende drugsdealer krijgt dwangsom opgelegd

STEENBERGEN – Burgemeester Ruud van den Belt heeft een dwangsom van 5.000 euro opgelegd aan een man die in juni vanuit zijn auto op de Markt in Steenbergen drugs dealde. Het is voor het eerst dat in de gemeente Steenbergen hiervoor een dwangsom wordt opgelegd. “We hopen dat dit ontmoedigend werkt,” zegt de burgemeester die gebruik maakt van een mogelijkheid die de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) biedt.

Burgemeester Van den Belt: “We merken dat ook in onze gemeente het aantal meldingen van overlast door dealers toeneemt. De politie controleert daarom streng. Dat doen ze opvallend én onopvallend. Het dealen van drugs is illegaal en brengt veel ellende met zich mee. Zo zorgt het ook voor onveilige situaties voor omwonenden en passanten. Dat kunnen we niet tolereren.”

Primeur

Het is voor het eerst dat in de gemeente Steenbergen een dwangsom wordt opgelegd aan een drugsdealer. Deze manier van werken is door de gemeenten in politiedistrict De Markiezaten overgenomen van gemeenten op de Veluwe die hier positieve ervaringen mee hebben opgedaan.

Waarschuwing

Overigens hoeft de betreffende drugsdealer nog niets te betalen. De zogenaamde ‘last onder dwangsom’ die is opgelegd, moet gezien worden als een waarschuwing die moet voorkomen dat de drugsdealer opnieuw de mist in gaat. “De dwangsom, van in dit geval 5000 euro tot een maximum 20.000 euro, gaan we pas innen als de dealer opnieuw betrapt wordt. We hopen dat dit ontmoedigend werkt.”