In Raldal heeft de jeugd de toekomst

RALDAL – Het was maar liefst voor de 33e keer dat OVW de optocht in Raldal organiseerde. Het weer zat niet echt mee en het aantal deelnemers was weer wat minder dan vorig jaar, maar de gezelligheid was er niet minder om. Naast de grote wagens was het vooral de jeugd die “de tijd wijd voruit” zag. Op allerlei manieren werd het motto uitgebeeld, zowel op de wagen als met het publiek.

Wie de jeugd heeft, is zijn tijd wijd voruit

De  OVW maakte zich voor aanvang van de optocht zondagmiddag wel een beetje zorgen. “We hebben dit jaar weer minder inschrijvingen voor de optocht dan vorig jaar” vertelt  Nathalie Heijmans toch wel een beetje bezorgd voor aanvang van de jaarlijkse optocht door Raldal. “Dit jaar hebben zich maar 10 deelnemers ingeschreven, we moeten wel iets gaan bedenken om volgend jaar de optocht aantrekkelijker te maken.” Wat ze niet vermeldde was dat toevallig wel de nummer één van de lichtjesoptocht meereed. De bouwclub van BC Deen, reed daags na hun grote overwinning al weer mee door de straten van Raldal. Naast BC Deen waren ook de bouwers van BC D óógte  vertegenwoordigd en niet te vergeten de Prinsenwagen.  Opvallend was het aantal kinderen dat, al dan niet vergezeld door ouders, met allerlei bouwwerken door de straten trok. Gezeten in een racewagen, verkleed als bodybuilders, met een meetlat op pad om, jazeker, nu eindelijk eens uit te meten wat er allemaal kan met de kerk. Het was voor de toeschouwers een spektakel, en met een beetje geluk werd je ook nog betrokken in een stukje straattheater.

Was er sprake van omkoping??

Om klokslag elf voor twee zou de stoet vertrekken, tenminste, dat was de bedoeling. Maar na enkele meters kreeg BC Deen problemen met de wagen. Gelukkig waren die snel opgelost en zo vertrok de bonte stoet, enigszins verlaat aan hun tocht door de straten van Raldal. De stemming zat er meteen al goed in. Jill deelde met de flying candy girls snoep uit. “Was daar geen sprake van omkoping?” vroeg één van de bezoekers zich hardop af. In een vuurrode bolide werden de kinderen van BC 33cl door één van de vaders vooruit gereden. De kids droog en veilig in de racewagen, pa erachter op de grasmaaier.  Ze “reeste wijd voruit” De jongens van de Timebuilders wisten een aantal dames uit het publiek te verleiden om met een sixpack op de foto te gaan. De jeugd van de F Kennedy groep bouwden hun eigen feestje. Hun wagen schudde op de maat van de muziek mee. Tot hilariteit van het publiek. De Betermeters deden het samen met Wiskes Boys wat rustiger aan. Zonder harde muziek, maar met een duidelijke boodschap wisten ze het publiek bij hun act te betrekken. De dames, en heren van Dweilband D’n Dweilberg zweepten de toeschouwers op met hun Caribische muziek. En passent maakten zij ook nog reclame voor het zomercarnaval van 29 juni.

Een leuke tocht met heel veel publiek

Tijdens de optocht werd er al door velen over gesproken. De optocht was niet groot, maar wel heel gezellig en met veel publiek langs de kant. Hele groepen stonden her en der buiten en genoten van de sfeer. Als het gezegde klopt hoeft het bestuur van OVW zich niet veel zorgen te maken. De jeugd is “hun tijd wijd voruit”, en wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Na afloop werden de deelnemers beloond voor hun inzet. De uitslag was als volgt.

Grote groepen: 1 D’n Dweilberg; Paren: 1 De Wiskes Boys, 2 Jill;  Grote wagens: 1 BC 33cl 2 F Kennedy Groep;  Kleine wagens 1: De Betermeters 2: The Timebuilders

Traditiegetrouw volgde na de uitslag van de optocht de bekendmaking van de winnaar van de geveldweil. Na lang beraad kwam de gevel van Ad en Michael Huigens als mooiste uit de bus. De aanmoedigingsprijs was voor Daphne Delhez.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl