In alle kernen carnaval met een gouden randje

STRIENESTAD/PEELOOFDURP/’T VOSSE-OL/POMPEDURP/DE RALDAL – Pompedurp balanceerde vijf dagen lang op ut raantje en in Strienestad en Raldal kende de leut gin grèènze. Zo ook in ’t Vosse-ol waar alle Vossen en Vossinnen op safari gingen terwijl ze er in Peeloofdurp ‘n feesje van bakten. Wat ze gemeen hebben, is dat ze allemaal terugkijken op een carnavalsfeest dat heel dicht tegen perfectie aan zat. Zonder gezeur maar met een stralend zonnetje was het zorgeloos feesten.

Voor Prins Ruud I van ’t Vosse-ol was het de allerlaatste keer in het prinsenpak en dat was een bijzondere gewaarwording. “Een afscheid met een gouden randje. Geen wanklank en een goede opkomst. We kunnen zien dat de energie die we de afgelopen jaren met name in de activiteiten voor de kinderen hebben gestoken, zijn uitwerking krijgt.” “
Zijn afscheid was veelvuldig onderwerp van optocht en gesprek. “Je weet natuurlijk nooit of je stopt op je hoogtepunt, maar zo voelt het wel. Ik heb mijn best gedaan en daar de afgelopen dagen veel waardering voor teruggekregen. Ik kan ook alleen maar zeggen: Vosse-ol bedankt!” Als ‘gewoon burger’ Ruud van den Beemd blijft hij overigens volop betrokken bij de carnavalsvieringen in het ‘Durrep aon de Rietkreek’

Geen geluid

Vanuit Pompedurp kijkt Prins Jurgen terug op een prachtig jubileumfeest want de Stichting Kruislands Karnval (SKK) vierde er haar 55e verjaardag. Tot grote verrassing van de hoogheid kreeg de stichting vrijdagmiddag tijdens de Burrieborrel ten gemeentehuize de Heraut van de Gemeente Steenbergen uitgereikt. “Als ze op dat moment de microfoon onder mijn neus hadden geduwd, was er even geen geluid uit gekomen. We zijn er echt ontzettend blij mee.” Kruisland was niet de enige die de eer te beurt viel want ‘de Burrie’ Ruud van den Belt reikte maar liefst vier Herauten uit. Naast Pompedurp kregen ook Strienedurpke, Strienestad en ’t Vosse-ol de onderscheiding mee naar huis vanwege hun jarenlange verdiensten.

Da’k ut nie wit!

De optocht in het eigen dorp was het ware hoogtepunt voor Prins Jurgen. “We waren door dweilband Woorkus Digt uitgenodigd op de platte kar voor een rijdende receptie met alle Prinsen, Narren, bestuursleden en anderen die de afgelopen 55 jaar bij de carnaval betrokken zijn geweest.” Ook Prins Leo die aan de wieg van het Pompedurpse leutfeest stond was present ook al is hij inmiddels 82 lentes jong. “’s Avonds mocht ik hem de onderscheiding van de ‘Egte Pompedurper’ opspelden. Dat was een mooi moment.” Voorafgaand aan het verbranden van de Pomp werd het motto voor carnaval 2019 bekendgemaakt: Da’k ut nie wit!

In Kruisland is het trouwens nog niet gedaan met de pret want aanstaande zaterdag vanaf 14.00 uur organiseert BC De Begienurs er ‘Waogentjes kijke’ bij zaal Koch. Inclusief een veiling in de avonduren waar een heuse auto onder de hamer gaat. De opbrengst is voor BC De Begienurs en de Stichting Karnaval Kruisland.

Café De Neuker

Prins Strienius V oftewel Dennis Vermeulen kijkt onderuitgezakt in de bank met de voetjes op de salontafel terug op een grandioze carnaval. Hij is woensdagavond net terug van de mis waar hij van de nieuwe pastoor Hans de Kort het assenkruis ontving. Afgelopen zondag stonden prins en pastoor voor het eerst naast elkaar tijdens de Karnavalsmis in de Gummaruskerk. “Dat ging prima. De dienst was nog voorbereid door pastoor Hans van Geel maar ook de nieuwe pastoor vond dat het op passende wijze gevierd werd.”

Direct na het uitgaan van de kerk startte een nieuw fenomeen, de Leutroute. Maar liefst 111+ wandelaars trokken hiermee door de Strienestad van weleer. Inclusief een bezoekje aan café De Neuker waar voor iedere wandelaar een koud getapt pilsje wachtte.

Hoog niveau

Het Straotkarneval op de maandagavond viel daarentegen wat tegen. “Het hangt ieder jaar weer af van de creativiteit van de mensen op dat moment en die was dit jaar wat minder,” vat Strienius samen. “Maar ondanks het tegenvallend aantal acts was het een prima geslaagde avond.”

De volgende middag viel er zeker niets te klagen tijdens de Gròòte Strienestadse Optocht die zich voltrok onder een heerlijke zonnetje. “Met name bij de grote wagens was het deelnemersveld van enorm hoog niveau. De eerste vijf zaten qua puntentelling erg dicht bij elkaar.”

Wakker schudden

Op de Raldal viert men carnaval onder het bewind van de Prins van Strienestad. De organisatie ligt er in handen van de stichting Ontspanning Voor Welberg die bij monde van voorzitter Paola van Terheijden terugkijkt op een kwalitatief hoogstaand carnavalsfeest. “De aanmeldingen voor de optocht vielen wat tegen, maar de kwaliteit van de deelnemers en het feit dat we een paar grote wagens hadden, maakten dat het toch een hele leuke stoet was.” Dat gold ook voor de deelnemers aan de traditionele geveldweilenwedstrijd. Het waren er niet zoveel maar degenen die meededen hadden echt uitgepakt.” Het viel dan ook niet mee om een keuze te bepalen. Uiteindelijk kwam de families Huijgens op de eerste plaats, gevolgd door Jos Deijkers en Stephanie Wagtmans en de families De Bont en Bakx op de derde plaats.

Binnenkort gaat OVW zich opmaken voor groot feest in 2019 want dan viert de stichting dat zij al voor de 33e keer carnaval op het dorp organiseert. “We zullen de Raldal eens wakker gaan schudden!,” waarschuwt de voorzitter.

Kippenvel

De Organisatie Carnaval Peelofdurp heeft met vreugde in het hart toegezien hoe de carnaval steeds meer voet aan grond krijgt in Dinteloord. Voor de derde keer werd er weer een ‘feesje gebakke’ en dat was weer wat groter dan vorig jaar. “We zijn op woensdag begonnen met een Ouwe Peeën Bal in zorgcentrum De Nieuwe Haven en dat was een groot succes,” blikt mede-organisator Carlo Baas terug. “Het was een geweldig begin met de meest prachtig versierde rollators die een mens ooit gezien heeft.” De absolute topdag in Peeloofdurp was volgens hem de optocht. “We hadden 24 deelnemers waaronder negen grote wagens! Dat hadden we nooit verwacht. Toen we met het opstellen voor de optocht de Steenbergseweg afkeken, kregen we gewoon kippenvel. Sterker nog, als ik er aan terugdenk, krijg ik het nog.”

Sus-team

Namens de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Groot Steenbergen reageert secretaris Peter Jongenelen.  “Carnaval is zeer positief verlopen voor onze leden. Er zijn geen gekke dingen gebeurd en de bezoekersaantallen waren goed. Het weer hielp daar natuurlijk aan mee.“

Voor wat betreft Strienestad is dit ook mede te danken aan het zogenaamde Sus-team. Een samenwerking tussen politie en horecaondernemers die ervoor zorgt dat ongeregeldheden in de kiem gesmoord worden. “De politie en de gemeente kijken dan ook terug op een geslaagde carnaval 2018,” laat de afdeling Communicatie van de Gemeente Steenbergen desgevraagd weten.