‘Ik wil bereiken dat mijn doeken een blijvende aanwinst zijn’

Voor het derde achtereenvolgende jaar staat de Gummaruskerk tijdens de Steenbergse Jaarmarkt in het teken van de kunst. Van vrijdag 2 t/m zondag 4 september is er – op initiatief van Kunstforum Steenbergen, Retail Platform Steenbergen, Platform Kunst en Cultuur Steenbergen en Albert Heijn Achterberg – een expositie ‘van hoge klasse’ te bezichtigen met werken van zeven kunstenaars, die we in aanloop naar de tentoonstelling één voor één alvast aan het publiek voorstellen. Vandaag: Tom van Dessel.

Tom van Dessel werd in 1950 geboren in Steenbergen, maar woont al jaren in Zundert, de geboorteplaats van Vincent van Gogh. Al op jonge leeftijd tekende hij op alles waar potlood en inkt aan wilden hechten. In die tijd hadden stripfiguren zijn voorkeur, later volgend vele realistische en figuratieve doeken.

Tijdens zijn drukke carrière was er minder tijd voor zijn passie. Nu hij gepensioneerd is, heeft Van Dessel weer alle tijd om te schilderen en exposeerde hij met succes in menig galerie. Met zijn technische opleidingen en studies in ruimtelijke vormgeving als basis, leerde de kunstenaar zich de verschillende schildertechnieken aan.

'Kleuren geven mij de mogelijkheid om emoties, sfeer en stemmingen over te brengen'

Waar hij aanvankelijk voornamelijk figuratief werkte, koos hij vervolgens voor een meer vrije impressie. ,,Ik heb les gehad in het werken met olieverf, maar ik vind het leuk om nieuwe technieken uit te proberen. De olieverf  heeft dan ook plaatsgemaakt voor acrylverf en ik werk tegenwoordig steeds meer met een paletmes en alternatieve materialen om mijn werken meer expressie te geven. Mijn doeken bevatten veel kleur. Kleuren geven mij de mogelijkheid om emoties, sfeer en stemmingen over te brengen,” aldus Van Dessel.

'Hoewel de natuur vaak als inspiratiebron dient lopen de thema’s
uiteen van alledaagse dingen tot soms serieuze levensbeschouwingen'

,,Mijn werk is tegenwoordig naast figuratief veelal abstract, maar wel thematisch. Ik bedoel er wel iets mee. Hoewel de natuur vaak als inspiratiebron dient lopen de thema’s uiteen van alledaagse dingen tot soms serieuze levensbeschouwingen. Mijn schilderijen zijn niet altijd foto-gelijkende taferelen meer, maar ik probeer mensen uit te nodigen om zelf herkenbare beelden te ontdekken en daarmee ruimte te geven voor hun eigen fantasie. Ik wil hiermee bereiken dat mijn doeken iedere dag weer iets nieuws kunnen brengen en daarmee een blijvende aanwinst zijn.’’