IJsvogel, torenvalk en bever in beeld bij lezing van Cees van Kempen

DINTELOORD – Op uitnodiging van cultuurhistorische vereniging Nyen aenwas van Nassau uit Dinteloord geeft filmer Cees van Cempen een lezing over de ijsvogel, de torenvalk en de bever. Dat gebeurt in het dorpshuis aan de Westvoorstraat op maandag 6 november. Aanvang van de lezing is om 20:00 uur.

Eind 2015 zond de VARA op NPO1 de serie ‘De Terugkeer Van’ uit. Drie prachtige films van eigen bodem over de ijsvogel, de bever en de torenvalk. De serie is gemaakt door Cees van Kempen uit Nieuw-Vossemeer en de opnamen voor twee van de films zijn voor een groot gedeelte gemaakt in de gemeente Steenbergen. ‘De Terugkeer Van’ is dus een productie met een flink lokaal tintje. De serie kreeg een hoge waardering van de Nederlandse kijker en is nu ook internationaal met als titel ‘Returning’ een groot succes. Omroepen in onder andere Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Polen, Tsjechië en Oekraïne hebben de films inmiddels al aangekocht. En zelfs aan de andere kant van de aardbol, in Nieuw-Zeeland, zullen de opnames die voor een deel gemaakt zijn langs het  Schelde-Rijnkanaal te zien zijn. De hoogwaardige kwaliteit van de films is ook opgevallen bij Sony. Het hoofdkantoor in Japan heeft beelden aangekocht voor de wereldwijde promotie van hun nieuwste tv’s.

Opnamen uit de buurt

Op maandag 6 november geeft Cees van Kempen een lezing over zijn productie. Daarbij zal hij vooral ingaan op de twee films die grotendeels in Nieuw-Vossemeer zijn gemaakt. De film ‘De Torenvalk’ begint op Schiphol, maar verplaatst zich al snel naar een boerderij aan de Tolsedijk. Cees van Kempen zal in zijn presentatie vertellen hoe deze film tot stand is gekomen en hij gaat dieper in op het bijzondere, waargebeurde verhaal van de Schiphol-valk in Nieuw-Vossemeer.

Kijkje achter de schermen

‘De IJsvogel’ is gefilmd op de Slikken van de Heen. Met medewerking van Natuurmonumenten zijn hier bijzondere opnames gemaakt. Onder andere is te zien hoe een ijsvogel, in het ondergrondse nest, haar eerste ei legt. De maker zal tijdens zijn lezing uit de doeken doen wat er allemaal bij kwam kijken om deze unieke opnames te kunnen maken. Uiteraard worden de meest bijzondere fragmenten uit de films getoond en er zijn ook opnames te zien die niet zijn uitgezonden. Zo krijgt de bezoeker een interessant inkijkje achter de schermen. Er is tevens gelegenheid tot het stellen van vragen. De entree bedraagt voor niet-leden 3 euro. De koffie is gratis.