IJsfestijn Steenbergen: “Fantastisch om de jeugd het schaatsplezier te laten ervaren”

STEENBERGEN – “We willen een verbindende factor zijn in de decembermaand. Ook deze keer – de vijfde op rij – is ons dat weer gelukt”, zo vat voorzitter Julien van Meer van het IJsfestijn Steenbergen de afgelopen editie samen. Het IJsfestijn is druk bezocht, de exacte cijfers worden binnen het bestuur nog bekeken, maar naar verwachting is het drukker geweest dan vorig jaar. “We hadden minder pieken, maar een geleidelijke spreiding van het aantal bezoekers. Wel hebben de diverse evenementen voor extra drukte gezorgd”, aldus penningmeester Dirk-Jan van Weezel.

“Het IJsfestijn was dit jaar zeker positief. We ontvingen ook veel leuke reacties. Het schoolschaatsen, waarvoor Goof Iriks zich met de vrijwilligers heeft ingezet, trok meer dan 1200 kinderen. De inzet van onze vrijwilligers is opnieuw enorm geweest. Het is een belangrijke ondersteuning van het IJsfestijn en als bestuur zijn we hen echt dankbaar”, zegt voorzitter Van Meer.
Hij doet meteen een oproep voor het IJsfestijn dat er eind dit jaar opnieuw gaat komen. De vergunning hiervoor is reeds aangevraagd. “Als we onze pachtige ploeg vrijwilligers verder kunnen uitbreiden dan zou dat geweldig zijn. We hopen dat zich nog meer mensen uit onze gemeenschap hiervoor op willen geven. Dan kunnen we nog meer activiteiten doen zonder onze ploeg verder te belasten”.

“De kans om ijsplezier te ervaren”

Ook Dirk-Jan van Weezel is enthousiast over het IJsfestijn dat afgelopen zondag de deuren sloot. “Er waren slechts een paar kleine ongelukjes, zelfs dat wil je niet, maar het hoort nu eenmaal bij het schaatsen. Verder waren er geen incidenten en liep alles op rolletjes. Het schoolschaatsen trekt enorm aan. We krijgen ook belangstelling van scholen uit omliggende plaatsen. Ons IJsfestijn geeft de jeugd de kans om te schaatsen en te ervaren hoe leuk dit is. Helaas kunnen we al jaren niet meer rekenen op natuurijs”.

Belangstelling en ondersteuning

Het IJsfestijnbestuur beseft terdege dat het IJsfestijn staat of valt bij de belangstelling van bezoekers, de ondersteuning van sponsoren, de medewerking van gemeente Steenbergen, het succes van de evenementen die worden georganiseerd en of er voldoende inkomsten zijn om de hoge kosten te dekken. “Alleen al de tent met ijsbaan kost aan huur een kleine 22.000 euro”, noemt penningmeester Van Weezel. “Ons bestuur vindt die kosten niet belangrijk als ze kunnen worden opgebracht. En dat lukt tot nu toe. Het belangrijkste vinden we dat de liefhebbers kunnen schaatsen, plezier hebben en elkaar kunnen ontmoeten”.

Effectieve instructie

Van deze doelstelling heeft uw redacteur zelf het effect mogen meemaken. Kleinkinderen Tobian en Noreen hadden het geweldig naar hun zin. Tobian kreeg meteen goede instructie van een betrokken IJsmeester die de knaap heel kundig binnen een half uur leuk aan het schaatsen kreeg. Achter een dolfijn en zelfs al nu en dan los ervan, kon mening rondje worden gemaakt. Vrijwillig stoppen kostte vervolgens de nodige overredingskracht. “Gaan we morgen weer?”, was de dringende vraag.

In de Gummaruskerk?

Volgend jaar dus een zesde editie van het IJsfestijn Steenbergen. Wat zou het geweldig zijn wanneer die plaats zou kunnen vinden in de Gummaruskerk. Dat is een heel bijzondere ruimte voor een dergelijk evenement, die zeker ook de aandacht zou trekken. Een deel van de tent- en baanhuur zou het fonds van de kerk kunnen spekken en de kerk heeft er weer een maatschappelijke functie bij ter ondersteuning van het behoud. (pv).
Voor de komende versie heeft het bestuur overigens al een aantal ideeën. Een er van is een mogelijke uitbreiding met een buitenbaan. Maar of dat er van zal komen blijft voorlopig de vraag.

Zie ook het foto-album met de opnamen van Thomas Weezenbeek

Door: Peter Vermeulen