IJsfestijn in Steenbergen is geopend!

STEENBERGEN – De ijsbaan was nog niet geopend, maar dat maakte flink wat kinderen helemaal niet uit. Zij waren al op het ijs toen burgemeester Ruud van den Belt bij de Westdam aankwam voor de officiële opening. Samen met Juliën van Meer, voorzitter van de organisatie, genoot hij van de joelende kinderen. Even een praatje makend met een aantal vrijwilligers en daarna de ambtsketting om en aan de slag.

Vooral een dank je wel aan de bewoners van de Westdam

Al ruim voor 2 uur waren zaterdagmiddag al flink wat kinderen bij de ijsbaan aanwezig. Ze konden niet wachten om het ijs weer op te gaan. Op eigen, of bij de ijsbaan gehuurde schaatsen, zetten ze voorzichtig de eerste passen op het ijs. Al snel draaiden ze joelend en lachend hun rondjes. In de kantine wast het gezellig druk. De organisatie, deels herkenbaar aan de oranje jassen en andere betrokkenen genoten van een kop koffie of warme chocomel in afwachting van de burgemeester. Hij zou namelijk om 2 uur de officiële opening verrichten. Eenmaal binnen maakte de burgemeester een rondje langs bestuursleden en de vele vrijwilligers. Her en der handenschuddend en tegen tweeën de ambtsketting om. Burgemeester Ruud van den Belt was in functie. Op de ijsbaan werden de kinderen naar de kant geroepen. “Even niet de baan op jongens! Pas als de burgemeester het lint heeft doorgeknipt mogen jullie weer.”

Voorzichtig schuifelen het ijs op. De schoenen zijn wel erg glad.

Samen met de voorzitter Juliën van Meer kwam de burgemeester voorzichtig schuifelend het ijs op. Met een vrolijk “Een hele goeie middag.” nam Juliën van Meer het woord. Na een algemeen welkom aan iedereen blikte hij nog even terug. “We vonden het wel even jammer dat we de ijsbaan het op de Markt konden zetten. Maar als ik zo rondkijk, zie ik dat het goed is hier. De tent staat er prima bij en samen met de gemeente hebben we een aantal problemen weten op te lossen.” De burgemeester kreeg het woord en hij begon met een dankwoord aan de voorzitter. “Dank je Juliën, het doet mij goed te zien dat er nieuw elan is. Jongere mensen die het stokje willen overnemen. Niet voor zichzelf, maar voor de hele Steenbergse gemeenschap!” complimenteerde hij de voorzitter. Maar ook de ruim 70 vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor, in dit geval, de jeugd. “Ik heb ook een avond geholpen. De werkgroep, allemaal mensen van mijn leeftijd, hartstikke gezellig. Ik kan het iedereen aanraden.” Maar ook de bewoners van de Westdam vergat hij niet. “Deze bewoners van de Westdam hebben één voordeel. Ze hoeven de deur maar uit te stappen en ze kunnen schaatsen. Maar daarentegen hebben ze ook vier weken deze grote tent voor de deur. Dat kan voor overlast zorgen en daarnaast zijn ze ook de parkeerplaats kwijt.” Dankte hij de bewonersgroep op voorhand voor hun begrip. De jeugd begon zich ondertussen te roeren. Kimberly, Mila en Sophie konden niet wachten weer op het ijs te gaan. “Vorig jaar kon ik twee weken niet schaatsen, maar nu probeer ik zo vaak mogelijk te komen!” juicht Kimberly. Als de burgemeester het lint heeft doorgeknipt vliegt ze gillend met haar vriendinnen het ijs op.

“Is de opening klaar, dan kan de muziek weer harder.”

Als de burgemeester van het ijs is neemt de jeugd het over. De één vol vertrouwen, een ander voorzichtig glibberend aan de hand van papa of mama. De vrijwilligers gaan weer aan de slag. “Is de opening klaar? Dan mag de muziek weer harder.” De ijsbaan is de komende vier weken dagelijks geopend van 10 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds. In de weekenden is er van alles te doen. Van disco tot curling en nog veel meer. Op de website staat het volledige programma.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl