Iedereen kan mee profiteren van voordelen zonnepanelen

STEENBERGEN – De voordelen van zonne-energie zijn binnenkort ook bereikbaar voor huiseigenaren of huurders die niet de beschikking hebben over zonovergoten eigen daken. Dankzij het initiatief Collectief Zonnedak ‘Bij Ons’ kan ieder inwoner van de gemeente Steenbergen mee profiteren van de financiële voordelen van zonnepanelen. Op particulier initiatief is het dak van het bedrijfspand aan de Dinteloordseweg 28 geschikt gemaakt voor de plaatsing van duizend zonnepanelen.

Constructie

Het initiatief van het Steenbergse zonnedak komt bij de eigenaar van het pand vandaan. Hij stond voor de grote (verplichte) opgave om het asbesthoudende dak ervan te vervangen. Een uitgelezen moment om de constructie geschikt te maken voor de plaatsing van zonnepanelen. Vrijwillige energieambassadeurs Jos Bolders en Kees van Vugt kwamen in contact met de eigenaar en besloten het initiatief tot het Collectief Zonnedak ‘Bij Ons’ op zich te nemen.

Ondernemersplan

Een collectief dat nog in oprichting is, want pas wanneer er voldoende leden zijn die vanuit hun midden een eigen bestuur vormen, is ‘Bij Ons’ een zelfstandig werkende organisatie. “Wij helpen met het opzetten ervan maar het is de bedoeling dat het op termijn over gaat naar de leden,” aldus Bolders. Een club van zes mensen met ieder hun een eigen expertise zet zich momenteel in voor het voorbereidende werk. “Het belangrijkste is dat wij zorgen dat er een ondernemersplan komt waarmee we bij de belastingdienst aan kunnen tonen dat het initiatief exploitabel is.”

De initiatiefnemers van het collectief hoeven het wiel niet zelf uit te vinden. Zij laten zich begeleiden door ervaringsdeskundigen van soortgelijke, succesvolle projecten en door leerlingen van Avans Hogeschool .
Binnenkort organiseert ‘Bij Ons’ een informatiebijeenkomst. Aanmelden daarvoor kan via info@collectiefzonnedak.nl. Voor meer informatie staat de website www.collectiefzonnedak.nl ter beschikking. Men kan ook telefonisch contact opnemen met Jos Bolders (06) 18220827 of Kees van Vugt (06) 55464643.