Iedere kern een eigen kerstbal dankzij student

STEENBERGEN – De zes kernen van de gemeente Steenbergen kunnen vanaf nu allemaal de kerstboom in. De jonge houtbewerker Willem de Groen (18) maakte voor ieder dorp en voor de stad een eigen kerstbal. Sinds deze week zijn ze te koop.

Het is niet het eerste product dat Willem tijdens zijn opleiding tot meubelmaker vervaardigt. Vorig schooljaar liep hij stage bij het bedrijf ‘City Shapes’ en kreeg hij de kans om voor zijn eigen woonplaats Steenbergen een skyline voor aan de muur te maken. Het werd een succes en ook vanuit de andere kernen klonk de roep om het profiel van de eigen kern.

Iconen

‘City Shapes’ deed echter een beter voorstel. “Ze vroegen of ik niet liever een echt eigen product zou willen ontwikkelen,” vertelt Willem die zich die kans niet liet ontglippen. Met het oog op de naderende feestmaand besloot hij een kerstbal te maken, voor iedere kern één. “Voor de symbolen heb ik teruggepakt op de iconen zoals die er vooral de laatste jaren bij zijn gekomen. De Vos van Nieuw-Vossemeer en de Meermin van Steenbergen waren natuurlijk al bekend, maar de Klaproos op de Welberg, Sint Joris en de draak in Kruisland en de Suikerpee op de rotonde van Dinteloord zijn meer van de laatste tijd.” De Heen bleek lastiger te profileren. “Ik heb uiteindelijk gekozen voor de molen van de Heense Molen. Ik ben me ervan bewust dat Heense Molen vroeger bij Nieuw-Vossemeer hoorde, maar ik denk dat veel mensen de Heen en Heense Molen toch wel als één zien.”

Verjaardag gemeente

Willem loopt met zijn creaties alvast vooruit op het Jubileumjaar 2022 waarin de gemeente Steenbergen haar 25ste verjaardag viert. “Wat zegt nu meer ‘verbinding’ dan alle kernen samen in één kerstboom,” stelt hij een retorische vraag.

Voor zijn opleiding is de student begonnen aan zijn laatste, bijzondere stage bij jachtbouwer Amels in Vlissingen. “Ik loop nu op kousenvoeten over onbetaalbare tapijten in jachten van vele miljoenen euro’s. Onbeschrijfelijk mooi en interessant.” Toch zal Willem na zijn opleiding niet als meubelmaker aan de slag gaan. “Ik ga verder leren voor architect. Dat is wat mij het meeste trekt. Ik heb mijn eigen toekomstige huis in Steenbergen inmiddels al wel tien keer getekend.”

De kerstdecoraties van Willem zijn te verkrijgen via de webshop. Iedere kerstbal kost 5,99 per stuk, maar wie er zes neemt (ongeacht de samenstelling) betaalt 30,99
Voor meer info: willems-houtdecoraties.nl

Foto: Op zijn slaapkamer in het ouderlijk huis heeft Willem de kerstboom alvast opgetuigd met zijn eigen serie kerstballen.


[ Door Dasja Abresch ]