Ideetje tijdens burendag mondt uit in Kunstplein

STEENBERGEN – De bewoners van de Wouwsestraat wisten elkaar eerder al vaker te vinden. Een ideetje dat geopperd werd tijdens de vorig jaar gehouden burendag mondde dit maal uit in een fors initiatief: een waar Kunstplein waar morgenmiddag, zondagmiddag 2 september, van alles is te doen. “Iedereen in de straat helpt mee. Er is een flink programma met muziek, dans en kunst, maar ook een musical, oldtimers, gedichten en workshops”, zo laten de organisatoren weten. Ze kregen ondersteuning van Kunstforum Steenbergen.

Het vorig jaar geopperde idee werd opgepakt door Diana Bos, Miranda van de Stap, Henny Stoeldraijer en Claudia de Groen. Dit viertal kreeg hulp van alle buren. “Iedereen uit de straat helpt mee. De wijk wordt geflyerd, er wordt genaaid, bedankjes worden geknutseld en tal van andere zaken. Dat geeft een fantastisch gevoel in een tijd waarin sociaal contact vaak beperkt wordt tot contact met ‘vrienden’ via sociale media. Buren lopen bij elkaar binnen en op straat komen ze samen op de boel op te frissen”, vertelt Claudia de Groen.

Tal van leuke activiteiten

Het initiatief kreeg ondersteuning van tal van lokale kunstenaars die een bijdrage leveren. Door activiteiten op het Kunstplein of door expositie via de etalagekunst.
Zondagmiddag start het Kunstplein om 13:00 uur met een ‘Montmartre’ met diverse kunstenaars. Om 13:30 uur is de opening door wethouder Esther Prent. Deze geeft meteen ook de aftrap voor ‘Cust’, de cultuurmaand Steenbergen die dit jaar voor de tweede maal wordt gehouden.
In het theater van Myra Ceti wordt deze middag regelmatig een korte impressie van de musical ‘Haarlak’ opgevoerd. Er zijn workshops 3D stoepkrijten en Handlettering voor kinderen en er zijn workshops voor volwassenen. Rakustoken en Blauwdrukken waaraan zonder inschrijving kan worden deelgenomen, echter het aantal deelnemers is beperkt tot 10 personen en Blauwdrukken gaat alleen door bij zonnig weer. Voor de workshop ‘Schilderen met Cockie’ is het nodig om vooraf aan te melden. Dit kan via telefoon (0167) 56 52 13. Er wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd om de materiaalkosten wat te dekken.

Dans, Dichten en Vertelling

Op het dansplein verzorgt dansgroep Sjappoo voorstellingen en er zijn lezingen en muziek: Hetty Veenstra vertelt over 40 jaar RobHetty, Réno Blaauw geeft piano improvisaties. Er zijn blokfluit- en dwarsfluit- en tromboneduo’s actief en er wordt gespeeld op klarinet en basklarinet. Verder valt het Saxofoonkwartet ‘Saksofoni ilo’ te beluisteren, later op de middag gevolgd door een klarinetensemble.

Etalagekunst

Ook is etalagekunst te bewonderen van schildergroep Perspectief, Joanna van Hesteren, Ine Ridderhof, Els Aanraad, Mireille Helmons, Dora Wijmans, Cees Pullens, Art Collectief Vrouwenstreken, Adje Heijboer, Jaap Groenedijk, Frans van Drunen, Hettie Veenstra, Karin Starmans, Jaap Groenedijk, Miriam Looijen, Tonnie Joxhorst en Cocke Jonkman. In de etalage van Wouwsestraat 55 valt het nodige te zien over de historie van de Wouwsestraat.