Idee voor Peukenput – The Droppit – gekozen als sterkste idee bij scholierendebat

STEENBERGEN – Drie deelnemende schoolklassen  Pius X, Regenboog en Maria Regina zorgden vanochtend voor een volle raadszaal. Grotendeels gevuld met scholieren die getuige waren van het debat dat hun afgevaardigden voerden onder bedreven leiding van raadsvoorzitter burgemeester Ruud van den Belt. Hij reikte uiteindelijk ook de bekers uit voor wat de jury vond de beste debater en de afvaardiging met het beste idee in deze tweede ronde van het scholierendebat. Dat werden Bette van der Hoeven (Maria Regina) en het team van de Pius X.

Raadsvoorzitter Van den Belt had zijn vaardigheden aanvankelijk nodig om de debaters los te krijgen en vervolgens om de toehoorders in het gareel te houden. Gaandeweg het debat wierp zijn aanpak vruchten af. Het debat kwam los en het jonge publiek bleef beter bij de les.

Oplossing voor peukenprobleem

De Pius X had een goede voorbereiding. Via een professionele presentatie verwoordden hun debaters – Lars de Bont, Mauri de Keijzer, Evy van Keulen – het bedachte project. Een peukenput of zoals de debaters het zelf noemden: The Droppit. In het putje kunnen rokers hun peuken kwijt. Over kosten en onderhoud hadden de Welbergse scholieren goed nagedacht. Met de steun van hun begeleiders – Kees Gommeren en Jan Veraart – wisten ze een en ander goed te presenteren. De drie scholieren kwamen in het debat sterk over.

Bingo’s voor ouderen

De Maria Regina had met Bette van der Hoeven een felle en actieve debater. Zij werd  in woord gesteund door Kyara de Groot en Jinx Langenberg. In de voorbereiding en op de achtergrond werden ze gevoed door Eric van der Spelt (D66). Bingo’s organiseren voor ouderen om als jongere met hen in contact te komen en te blijven, zo was hun idee.

Stormbaan

Vanuit Dinteloord verdedigden Nora van Vlimmeren, Cheyene Stein Callenfels en Thalia Holierhoek hun idee van de aanleg van een stormbaan. Deze Regenboogscholieren werden bijgestaan door de raadsleden Jurgen Huijbregts (CDA) en Theo van Es (Steenbergen Anders). De jonge debaters kregen van de jury de tip mee om bij de presentatie van een project ook altijd goed te kijken naar de noodzakelijke begroting.

Tip van de jury

Overigens was de jury tip aan alle debaters om voor de finale die op 17 maart wordt gehouden zich nog breder voor te bereiden. “Vooral nadenken over alle vragen die je kunt verwachten en hier je antwoorden voor klaar hebben”, gaf juryvoorzitter Erica Knop hen mee.  

Foto’s: Peter Vermeulen©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Zie ook het foto-album van deze gebeurtenis dat u vindt op de homepage.