Huurders volkstuintjes Krommeweg vrezen voor pyromaan

STEENBERGEN – De schrik zit er goed in bij de huurders van de volkstuintjes aan de Krommeweg, nadat er op het complex voor de derde keer in amper twee weken tijd – en voor de vijfde keer in de afgelopen drie maanden – brand is gesticht.

Gisteravond, tegen middernacht, brandde een tuinhuisje zodoende volledig af, zoals dat ook al eerder was gebeurd. Vanavond konden twee huurders voorkomen dat drie huisjes in vlammen opgingen.

Eén van hen was net bezig de afrastering van zijn volkstuintje te verwijderen toen hij rook zag opstijgen boven een nabij gelegen perceel. ,,Ik had namelijk al besloten m’n stukje grond op te zeggen, want op deze manier is het niet leuk meer. Zo pakken ze gewoon je hobby af,’’ aldus Danny, die meteen 112 belde en ook zijn vriend Dennis belde om alvast te komen helpen met blussen. Laatstgenoemde ademde daarbij zoveel rook in, dat het maar goed was dat er een ambulance ter plaatse kwam.

Brandbare stoffen

Er hebben zich gelukkig nog geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, maar de volkstuinders zijn er allerminst gerust op, nu kennelijk een pyromaan het op hun eigendommen heeft voorzien. In veel van de tuinhuisjes worden uiterst brandbare stoffen en materialen opgeslagen, zoals kunstmest en brandstof. Ook liggen er vaak gereedschappen.

De laatste tijd is er volgens de huurders ook al meermaals ingebroken. ‘De gemeente en de politie moeten meer doen om deze problemen te voorkomen en op te lossen’, vinden de betrokkenen, die zich in afwachting daarvan genoodzaakt zien tot het instellen van een eigen ‘burgerwacht’, in de hoop dat dieven en brandstichters zich niet willen laten betrappen en zich derhalve niet meer op het complex durven te wagen.

Of er daadwerkelijk een pyromaan aan het werk zou kunnen zijn, kon een woordvoerder van de brandweer vanavond niet bevestigen. ..Het is in eerste instantie aan de politie om dat te onderzoeken.''