Hulpboekje moet armoede uit de taboesfeer halen

STEENBERGEN – Nadir Baali, fractievoorzitter van de PvdA, heeft er hard voor gestreden. Vanochtend was dan eindelijk het moment dat hij het eerste exemplaar van een nieuw gemeentelijk hulpboekje aan Rian Liefhebber van de Ontmoetingswinkel mocht overhandigen. Een toepasselijke plek, want de Ontmoetingswinkel staat symbool voor de doelgroep waar het boekje voor is ontwikkeld. Op een toegankelijke manier, in duidelijke taal, staan alle regelingen en hulpinstanties op een rijtje. “Stille armoede is voor ons het belangrijkste onderwerp. Dit boekje moet ervoor gaan zorgen dat meer inwoners laagdrempelig de weg naar hulp kunnen vinden”, zei Baali bij de overhandiging.

De komst van één overzichtelijk boekje waar alle regelingen instaan, was een langgekoesterde wens van de PvdA. Eind 2019 kwam de partij met een initiatiefvoorstel hiervoor. Eerst was er sprake van dat de informatie alleen op de achterkant van de gemeentegids zou komen, die huis-aan-huis wordt verspreid. Dat gebeurt ook, maar er komen daarnaast 500 losse exemplaren van het hulpboekje bij maatschappelijke instanties te liggen. 

“Dapper om eenzaamheid toe te geven”

Volgens Rian Liefhebber voorziet het hulpboekje in een behoefte. “Ik krijg hier mensen over de vloer met veel verschillende soorten vragen. Dat kan gaan om taallessen, of hulp bij het invullen van formulieren. Maar ook inwoners die hier net zijn komen wonen en die zich eenzaam voelen. Dat raakt me altijd, dat mensen dapper genoeg zijn om dat toe te geven.”

Bespaart veel leed en geld

Nadir Baali hoopt dat door het boekje er meer aanspraak zal worden gemaakt op de beschikbare regelingen. “Als we over een jaar gaan evalueren, hoop ik dat de cijfers laten zien dat er meer inwoners aangeklopt hebben voor hulp. Mensen met een schuldenlast kosten de maatschappij veel meer geld. Dus het bespaart veel leed en voorkomt hoge hulpkosten. Het is overigens ook de bedoeling dat mensen die zelf niet in de problemen verkeren, anderen in hun omgeving beter kunnen helpen door te weten wat de gemeente te bieden heeft.”

Door: Nicole van de Donk