Hulp van knuffelpoes Boefje zorgt voor fikse zonnebloemen

STEENBERGEN – Karlijn van der Werf uit de Emmastraat is best een beetje trots op de zonnebloem die zij in haar voortuin heeft staan. ”Als je onze straat inrijdt dan valt hij meteen op. Ik heb zeker geen echt groene vingers, maar krijg er wel voldoening van. Het kweken van plantjes en ze laten opgroeien vind ik heel ontspannend”. Met het resultaat is ze best tevreden. Met dank aan hun poes Boefje. De plantjes die zij ’knuffelt’ doen het namelijk extra goed.

Karlijn van der Werf en haar partner Reinier Lambers wonen prettig in de Emmastraat. Hun huis heeft een beschutte achterplaats en een voortuin. ”Onze voortuin is geen toonbeeld van kundig tuinierswerk, maar de zonnebloem zorgt voor een mooi accent. En de plant doet het uitstekend, met mooie bloemen. Iedere dag komt er zelfs nog wat hoogte bij”, vertelt Karlijn trots.

Ontspannend

Ze benadrukt dat ze zeker geen echte tuinier is. ”Ik heb een baan als commercial controller bij Dutch Bakery in Tilburg, waar we afbakbroodjes maken. Dat zijn lange werkdagen. Het verzorgen van mijn planten – op dit moment voornamelijk tomaten- en zonnebloemplanten – doe ik voornamelijk in het weekend. Al maak ik ’s avonds als ik thuis ben er meestal nog wel een rondje langs. Ik heb gemerkt dat ik dat beetje tuinieren toch wel heel ontspannend vind”.

Moestuinjes-actie

Dat beetje tuinieren is feitelijk begonnen door de moestuintjes-actie van Albert Heijn. ”Dat was een leuk begin en dat ging en gaat eigenlijk best goed. Mijn tomaten en courgettes groeien als kool. De zonnebloemkweek begon meer als geintje. Ik had nog een zakje zaadjes voor zonnebloemen liggen. Al een flinke poos overigens, die lagen hier al zo’n zeven jaar op de plank.

Kruitvat-opruimbak’

Waar ik die vandaan had? Ik zou het niet meer weten. Vermoedelijk uit de ’Kruitvat-opruim-bak’. Toen we in mei terugkwamen van een vakantie in Oostenrijk besloot ik ze de gaan planten. Eerst in potjes achter in de tuin. Wonderlijk hoe vanuit zo’n zaadje een plantje groeit. En weet je wat nu zo bijzonder is? Onze poes Boefje houdt ervan om ze te knuffelen. Ze likt ook de regendruppels van de blaadjes. En het lijkt sterk, maar de plantjes die ze knuffelt groeien echt het beste. Ik merk ook dat ik het echt fijn vind om die plantjes te verzorgen. Dat is ook bij de zonnebloemen het geval. De eerste bloem die dan komt geeft echt een ’Wow’-gevoel”.

Rolmaat

Dat ’Wow’-gevoel krijgt partner Reinier ook. Hij is – naar het zich laat aanzien – echter het meest gecharmeerd van de groeikracht van de zonnebloemen. Met de rolmaat meet hij – de laatste tijd op een trapje – de hoogte van de plant. Die is op dit moment 252 centimeter. ”Daar komt elke dag nog wel iets bij. We hebben eens op Wikepedia gekeken. Je hebt één stengelige zonnebloemen. Die kunnen reusachtig hoog groeien. De zonnebloem van Karlijn is een méér stengelige. Die worden wat minder hoog”.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen© Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl