Hulp gezocht! Klaproos zoekt combine

WELBERG – Het zag er naar uit dat het oogsten van het klaprozenzaad aan de Canadezenweg op de Welberg een probleemloos klusje zou worden. Helaas bleek de oude Claas Columbus combine uit 1964 daar anders over te denken. Na twee baantjes gaf hij er de brui aan en het ziet er naar uit dat de reparatie wel een weekje in beslag gaat nemen. Het zaad moet echter nu van het land en daarom is kweker Kees Dogge op zoek naar een welwillende collega die een helpende hand toe wil steken. Wie zich geroepen voelt, kan contact opnemen met (06) 39202545.

Al jaren onderhoudt de eigenaar van kwekerij Landjuweel het veld dat een eerbetoon is aan de militaire slachtoffers die ter plekke vielen tijdens de bevrijding van Welberg en Steenbergen. Na twee moeizame jaren, zag het veld dit jaar knalrood van de klaprozen. De bloemen zijn inmiddels uitgebloeid en het moment om te oogsten is daar. “Er komt prachtig zaad af, maar het moet er wel nú af.” Bij de eerste succesvolle oogst, leverde het veld driehonderd kilo klaprozenzaad op en de voorspelling van Dogge is dat dat record wel eens gebroken kan worden. “Maar wanneer we nu regen en wind krijgen, schudden de zaaddozen hun inhoud leeg. Net als bij een suikerpotje.”

Liefde en plezier

Mocht het zaad alsnog geoogst kunnen worden, dan is iedere kilo voldoende om één hectare grond in te zaaien met klaprozen. Een deel van het zaad gaat naar de stichting Bevrijdingsmonument Welberg die het gebruikt om het lint van klaprozen uit te rollen langs de route van de bevrijders. De rest gaat naar Kees Dogge die hiermee een (heel klein) deel van zijn kosten kan dekken. Het meeste werk blijft echter belangeloos. “Ik wil het met alle liefde en plezier blijven doen, ook nu de gemeente eigenaar wordt. Wanneer alle klaprozen bloeien, doet mij dat wat. Ik denk dan aan wat zich er heeft afgespeeld en dat roept telkens weer emotie op.”

Nogmaals, wie een combine heeft of kans ziet om de motor van de Claaas Columbus héél snel te repareren, kan contact opnemen met (06) 39202545.