Horeca maakt opzet voor opening op 1 juni

STEENBERGEN – Talloze restauranteigenaren zijn deze dagen bezig met een haast wiskundige puzzel. Tafeltjes worden strategisch neergezet en weer verschoven. Net zolang tot het voldoet aan alle regels die door de overheid als voorwaarde zijn opgelegd om weer gedeeltelijk open te mogen op 1 juni. Ook bij restaurant De Watertoren wordt hard gewerkt om straks klaar te staan om de gasten te mogen ontvangen. “Je merkt aan alle reacties en reserveringen die we binnenkrijgen dat ze erg graag weer een hapje komen eten”, vertelt Serina Hoogheim, gastvrouw van De Watertoren.

Sinds twee jaar runt Serina Hoogheim, samen met haar man en ouders, het restaurant met feestzaal aan de Nassaulaan. Over klandizie hebben ze allerminst te klagen, totdat de coronacrisis abrupt alles tot stilstand bracht. “Wij waren toevallig toen al gesloten, omdat het onze vaste vakantieperiode was. Geluk bij een ongeluk, omdat we meteen onze leveranciers konden afbellen en we niet met voorraden bleven zitten. Maar ons team, 10 man vast personeel, heeft al die tijd thuisgezeten. Pas deze week zijn we begonnen om in kleine groepjes alles schoon te maken en klaar te maken voor de heropening.”

Gastvrouw en politieagent tegelijk

Wat betreft de richtlijnen om weer open te gaan, is ze vooral benieuwd of het noodzakelijk wordt dat gezinsleden straks ook op 1,5 meter afstand moeten blijven aan tafel, waar in het begin sprake van was. “Dat is bijna niet te doen, en ook een beetje vreemd, als ze wel gezamenlijk met de auto komen. Grote tafels zijn sowieso niet aan de orde. En we werken met twee shifts op een avond.”
Gelukkig voor De Watertoren en andere horeca, zal later blijken uit de persconferentie van premier Rutte dat die beperking niet wordt opgelegd. Ook het personeel wordt niet meegeteld bij het maximum van 30 personen, wat in het geval van de Watertoren zou betekenen dat er maar 25 plekken overblijven. Echt rendabel is het voorlopig niet, maar het is een begin. Vanaf juli mogen er 100 mensen komen.
“Ik vind het best een beetje spannend hoe het zal gaan verlopen. Je wil natuurlijk je gasten warm ontvangen, maar je bent ook een soort politieagent die continu in de gaten moet houden of alles volgens de regels verloopt. Zo mag er ook maar een persoon tegelijk naar het toilet. Maar het zal waarschijnlijk na een week wel gewend zijn.”

Gemeente helpt ondernemers met terras vergroten

Binnen mogen er dus maximaal 30 gasten eten, buiten op het terras is dat onbeperkt, zolang de tafeltjes maar op voldoende afstand van elkaar staan. Bij restaurants met een aanzienlijk terras zoals De Watertoren kunnen na de aanpassingen nog zo’n 70 gasten zitten, maar dat is niet overal zo. Het gemeentebestuur heeft daarom een brief naar alle horecaondernemers uitgedaan om te inventariseren wie er baat bij zou hebben om het terras uit te breiden om zo toch voldoende gasten te kunnen ontvangen. 22 ondernemers hebben aangegeven dit inderdaad te willen. “We gaan ervoor zorgen dat we voor 1 juni met hen in contact treden over wat er mogelijk is. Daarbij gaan we vooral heel proactief en praktisch te werk. Voorop staat dat het heerlijk is dat de inwoners van Steenbergen weer van het terras kunnen gaan genieten”, aldus communicatieadviseur Saskia Speelman.

Deuren niet om middernacht open

Een van de ondernemers die zo’n aanvraag heeft ingediend is Mark van Loon van Brasserie Puur en restaurant In de Oude Stempel. “We willen de stoep erbij pakken net zoals we dat ook met de Jaarmarkt doen. Dan schuiven we onze terrasschermen wat op. We hopen daar snel goedkeuring voor te ontvangen. De deuren gaan dus op 1 juni in de middag open, dat gaat de overheid echt niet meer veranderen. Met de suggestie van bepaalde restaurants dat ze ‘midnightdinners’ wilden gaan organiseren om 12 uur ’s nachts, hebben ze volgens mij hun eigen glazen ingegooid. Dat zou alleen maar een chaos worden en daar zit niemand op te wachten.”

Foto: Bij restaurant De Watertoren worden precies drie terrastegels tussen de tafeltjes aangehouden. Op de achtergrond de loungehoek die nu naar de zijkant is verplaatst omdat daar nog genoeg ruimte was. Zo blijft het puzzelen voor elke horecaondernemer om binnen de coronabeperkingen toch zoveel mogelijk mensen te ontvangen.

Door: Nicole van de Donk