Hoofdrol voor bewoners SDW ‘Aan de Zuidwal’ in nieuwe documentaire

STEENBERGEN –Vanmiddag schreden de hoofdrolspelers van de nieuwe Omroep Brabant-documentaire ‘Wat kan je wel!?’ tussen fans en paparazzi door over de rode loper op weg naar de première. Onder hen waren drie Steenbergse bekenden: Monique en George bewoners van SDW Aan de Zuidwal en Karin die er werkzaam is. Een jaar lang volgde cameraman Tim van Gils dit drietal en nog vijf cliënten van SDW.

Het draait in ‘Wat kan je wel?!’ allemaal om een belangrijk doel dat dat hoofdpersonen nastreven. De één gaat op zichzelf wonen, de ander wil in de metaalbewerking werken of postbode worden. De Steenbergse Monique had als streven om het, door haar opgerichte, koor ‘The Southwall Singers’ naar het eerste optreden te begeleiden. George wilde zijn tachtigste verjaardag in zijn thuisland Curaçao vieren en ondernam met zijn persoonlijk begeleidster Karin een bijzondere reis.

Uniek inkijkje

Het resultaat van vele uren opnamemateriaal is een serie die de kijker meezuigt in de wereld van de hoofdrolspelers. Een fascinerende wereld waar blijdschap, verdriet, trots en tegenvallers heel dicht bij elkaar liggen.

‘Wat kan je wel!?’ is een samenwerking tussen SDW en Omroep Brabant. De documentaire geeft een uniek inkijkje in het leven van zeven cliënten en richt zich hierbij niet op de beperkingen van cliënten, maar juist op wat ze wél kunnen. Met de positief ingestoken reeks hoopt SDW bij te dragen aan de inclusiviteit en positieve beeldvorming over mensen met een beperking.

Doe normaal

Voor de hoofdrolspelers was het vooral een leuke en spannende ervaring. Monique zal er voor altijd dierbare herinneringen aan koesteren, met name aan cameraman Tim. “Ik ben stiktrots op hem,” vertelt Monique vanuit de grond van haar hart. Zij hoopt van harte dat de serie inderdaad bijdraagt aan een betere acceptatie van mensen met een beperking: “Ik vind het belachelijk wanneer mensen ons mongool of gehandicapt noemen. Je moet gewoon normaal met iedereen omgaan. Of het nu een ziekenbroeder of een brandweerman is. Het maakt mij niks uit wie of wat je bent hoor!”

 Echt thuis

Voor zowel George als Karin was de reis naar Curaçao emotioneel. Het was bovendien een risicovolle onderneming aangezien George zijn gezondheid fragiel is. “De familie durfde het eigenlijk al niet meer aan om hem over te laten komen,” licht Karin van de Merbel toe. “Het kon alleen wanneer er iemand vanuit SDW mee zou gaan.” Aangezien zij al 12,5 jaar persoonlijk begeleider van George is, werd zij als eerste gevraagd. “Het was een spannende reis. Onderweg werd George ook nog onwel. Gelukkig kwam het allemaal goed. Zodra we daar aankwamen, zag ik dat hij er echt thuis kwam. Dat was heel bijzonder om te zien. De familie en ik wisten toen al dat het de laatste keer zou zijn dat George daar was. Hij wist dat zelf nog niet. We zouden hem dat pas terug in Nederland vertellen en dat maakte de terugreis voor mij heel beladen. Maar, voordat we dat konden doen, brak George een heup en was het ook voor hem duidelijk dat hij nooit meer naar Curaçao zou kunnen.”

Acht afleveringen

Overigens zijn Monique, George en Karin niet de enige bekende, lokale gezichten. Ook Tanja Vermeulen uit Steenbergen komt in beeld als jobcoach van hoofdrolspeler Nelly die bij restaurant De Colweghe in Halsteren werkt.

De totale reeks bestaat uit acht afleveringen. Ze worden vanaf 10 december iedere donderdagavond om 17.50 uur uitgezonden op Omroep Brabant. De afleveringen worden daarna gedurende de week ieder uur herhaald.

(Door Dasja Abresch)

Beelden bij dit artikel