Honderden ouders dupe van belastingonderzoek naar kinderopvang

STEENBERGEN – Als gevolg van onderzoek van de Belastingdienst naar mogelijke fraude bij het uitkeren van de kinderopvangtoeslag, hebben vermoedelijk honderden gezinnen in Steenbergen en omgeving deze bijdrage niet ontvangen en wordt ook hun hypotheekrente-voorschot, zorgtoeslag en/of huursubsidie ingehouden.

Het gaat hierbij om de vergoedingen aan ouders van wie de kinderen één van de locaties van Toerdeloo Kinderopvang in de gemeenten Steenbergen en Tholen bezoeken.

Toerdeloo ging onlangs failliet, maar werd meteen overgenomen door Zo Kinderopvang.

In een schriftelijk bericht aan de betrokken ouders laat de organisatie weten dat zij niet begrijpt waarom de Belastingdienst besloten heeft de kinderopvangtoeslag aan de klanten van Toerdeloo te blokkeren. 'Toerdeloo voldoet aan alle randvoorwaarden voor kinderopvangtoeslag. Wij gaan er dan ook van uit dat de Belastingdienst de eerder geblokkeerde toeslag spoedig alsnog zal uitkeren', zo luidt de boodschap.

Toerdeloo heeft bij de Belastingdienst wel om opheldering gevraagd, maar – volgens de mededeling aan de ouders van 28 juni – tot op heden nog geen uitsluitsel gekregen.

Het fraude-onderzoek speelt landelijk en is het gevolg van aanvragen voor kinderopvangtoeslag door arbeidsmigranten uit het Oostblok. Om het risico op fraude zover mogelijk in te dammen, heeft het kabinet besloten dat de Belastingdienst in geval van twijfel over de rechtmatigheid van de uitkeringen eerst onderzoek moet doen, voordat zij tot uitbetaling overgaat.

,,Vorige week zouden alle gedupeerden een brief krijgen van de Belastingdienst, met het verzoek te bewijzen dat zij recht hebben op de kinderopvangtoeslag,’’ stelt Steenbergenaar Uko Vegter. ,,Ik heb die brief echter nog steeds niet ontvangen en nog niemand gehoord die ’m wel heeft gehad.''

,,Dit is echt absurd en ongehoord. Hierdoor komen veel gezinnen in grote financiële problemen, want de bedragen waar het om gaat kunnen wel oplopen tot vele honderden of zelfs duizenden euro’s, bijvoorbeeld als je ook nog je belastingteruggave van vorig jaar moet krijgen. Hoe moeten al die mensen nu hun vaste lasten betalen? En dat ook nog eens net aan het begin van de vakantie. Rampzalig, voor de hele Steenbergse economie, want dit gaat ook ten koste van bestedingen bij de middenstand. Zulke toestanden kunnen we zeker in deze tijd geen van allen gebruiken.’’