Honden vergiftigd na duik in Steenbergse Vliet

STEENBERGEN – Drie honden hebben een frisse duik in de Steenbergse Vliet bijna met de dood moeten bekopen. Direct na de zwempartij, die gistermiddag plaatsvond, werden de dieren ernstig ziek. Zij zijn voor behandeling naar een Roosendaalse dierenkliniek gebracht. Uit bloedanalyse bleek dat de dieren vergiftigd waren door zware drugs. Tot duidelijk is hoe deze besmetting in het water terecht is gekomen, heeft burgemeester Joseph Vos borden bij de Vliet laten plaatsen om mensen te waarschuwen voor het gevaar.

Deze actie werd ondernomen na melding van de vergiftiging door de VVD-fractie. ,,Eén van onze leden is bevriend met de eigenaar van de drie honden.

Hij stelde de fractie op de hoogte, waarna wij direct contact op hebben genomen met de burgemeester en onze wethouder, Petra Lepolder. Zij hebben contact gezocht met de politie, waar aangifte was gedaan van de vergiftiging. Vervolgens zijn er direct waarschuwingsborden geplaatst,” aldus VVD-raadslid Alex van Pelt.

De honden liepen de vergiftiging op bij de ‘kruising’ van de Steenbergse Vliet met de N259, tussen Steenbergen en Dinteloord kruist. Van Pelt sluit niet aan dat er op deze plaats afval van een drugslaboratorium is gestort.

,,Je ziet een massale toename van drugsafval in alle polders in de regio. Waarschijnlijk een direct gevolg van het verhoogde toezicht op drugslaboratoria en hennepkwekerijen.’

,,De grond wordt de criminelen te heet onder de voeten en dus dumpen ze de hele boel,’’ vervolgt hij. ,,Het is nu dus extra belangrijk dat de burgers onze ogen en oren worden en het melden zodra zij iets verdachts zien of horen. Vooral wanneer er ergens grote hoeveelheden afval in de polder liggen, is het belangrijk dit direct door te geven. Wanneer dit soort vuil de natuur in ‘zwerft’ is het leed niet te overzien, zoals deze onfortuinlijke gebeurtenis pijnlijk duidelijk maakt.”

Ook dierenklinieken in de omgeving zijn op de hoogte gesteld van de vergiftigingszaak, zodat zij soortgelijke gevallen kunnen herkennen. De eerste verschijnselen zijn door de poten zakken en symptomen die vergelijkbaar zijn met een epileptische aanval.

De toestand van de drie getroffen honden is nog altijd kritiek.