Holle Roffel pakt uit tijdens Kruislandse Jaarmarkt

KRUISLAND – Ambachts- en Gereedschapmuseum De Holle Roffel pakt aanstaande zondag stevig uit tijdens de Kruislandse Jaarmarkt, die samenvalt met het landelijk georganiseerde Monumentenweekend. Het museum heeft als extraatje een model-stoommachine tentoonstelling. De getoonde modellen zijn zelfs in werking.

Zowel binnen als buiten zal een vijftigtal model stoommachines te zien zijn. De exemplaren die binnen staan worden aangedreven door perslucht, buiten het museum worden exemplaren getoond die worden gestookt met echte kolen.

Motoren in werking

Naast de stoommachines is de vaste gereedschap collectie te bekijken en staan op het buitenterrein stationaire motoren opgesteld. Deze worden in werking getoond, in combinatie met waterpompen. Onder de motoren bevindt zich ook een hete lucht of Sterling motor, een exemplaar uit 1912 die nagenoeg op elke brandstof draait.

Wie zelf aan de slag wil, komt eveneens aan zijn of haar trekken. Dat kan met de figuurzaagmachine en met de stoeltjesboor. Voor de kooplustigen heeft De Holle Roffel ook een standje staan waar bruikbare spulletjes te koop worden aangeboden.

Monumentendag

Vanwege monumentenweekend – het museumgebouw is immers een gemeentelijk monument – krijgt iedere betalende bezoeker een gratis kop koffie aangeboden. Voor deze gelegenheid is het museum op zaterdag tussen 13:00 en 17:00 uur geopend. De stoommachine expositie en snuffelmarkt zijn tijdens de jaarmarkt tussen 11:00 en 17:00 uur. Toegangsprijs tot de exposities is 1,50 per persoon, donateurs kunnen gratis naar binnen.