‘Hof van Nassau wordt het mooiste verpleeghuis van Nederland’

STEENBERGEN – Zaterdag 2 juni gebruikte tanteLouise en aannemer De Nijs-Soffers de ‘Dag van de Bouw’ om het nieuwe verpleeghuis ‘Hof van Nassau’ in aanbouw een dag open te stellen voor belangstellenden. Er kwamen behoorlijk wat belangstellenden op af. Steenbergse Courant had een uitvoerig gesprek over wat komen gaat met manager Vastgoed Wilfried Aper van tanteLouise.

Voor de verslaggever – die drie jaar lang vrijwel dagelijks in de toenmalige Lindenburgh ervaarde hoe de zorg in het verpleeghuis werd uitgehold vanwege de vele bezuinigingen – was het gesprek en de uitspraken die door de betrokken Wilfried Apen werden gedaan, een ware verademing.

Ook ervaringsdeskundige

De manager Vastgoed is een zeer ervaren ‘bouwpastoor’ die al tal van verpleeghuizen en andere faciliterende gebouwen op zijn conto heeft staan. En belangrijk ook, hij is ervaringsdeskundige vanwege zijn moeder, die in Zeeuws Vlaanderen overgeleverd is aan de zorg van een verpleeghuis.

Prachtige plek

“Dit nieuwe verpleeghuis wordt werkelijk prachtig. Het wordt het mooiste verpleeghuis van ons land, minstens voor een dag”, stelt Wilfried Aper. Hij doelt met dat laatste op de ontwikkelingen die in de verpleeghuiswereld hard gaan. “In Hof van Nassau krijgen 120 bewoners een prachtige plek. Het gaat om 96 patiënten PG (psychogeriatrie) en 24 patiënten Somatisch, mensen dus die lichamelijke zorg nodig hebben. Ze wonen in groepen van acht personen. Totaal dus 3 groepen Somatiek en 12 groepen PG”.

Eigen appartementjes

De bewoners krijgen eigen appartementjes van 30 m2, waarin een eigen sanitaire voorziening van 6 m2. Dat is al een enorme verbetering op zich, want in de oude situatie deelden veel bewoners een kamer en moesten ze gebruik maken van een gemeenschappelijke sanitaire voorziening. Er komen ook woonkamers voor iedere groep, 80 m2 groot en voorzien van veel daglicht. “Daaraan is veel aandacht besteed. Er zijn grote raampartijen, waardoor veel contact met de directe omgeving mogelijk is. De huiskamers hebben grote balkons waarbij ook aan voldoende schaduw is gedacht. Het complex is geheel gebouwd met een visie vanuit de cliënt”.

Van 100.000 kuub gas naar nul

Het Hof van Nassau is optimaal geïsoleerd, vertelt Aper: “In de Lindenburgh hadden we een gasverbruik van 100.000 m3. De verwachting is dat dit in het nieuwe verpleeghuis op nul uit kan komen. Het zou wel kunnen dat er bij strenge vorst bijgestookt moet worden. Dat verbruik schatten we dan op zo’n vijf à zes duizend kuub per jaar”. Het is natuurlijk niet alleen de bijzondere isolatie van het pand die hier voor zorgt. Het verpleeghuis maakt gebruik van WKO (warmte koude) via een warmtepomp systeem en wordt tevens gevoed door zonne-energie.

Bewegingsvrijheid

Bijzonder is ook de inzet van zogenaamde domotica. Dit geeft de bewoners een grotere mate van vrijheid. “Een bewoner kan vrij door het verpleeghuis bewegen en bijvoorbeeld zelf naar het restaurant gaan of naar de binnentuin. Dit is een belangrijk aspect. In het verleden werd, zodra een bewoner uit zijn stoel opstond door de verzorging al gauw gezegd ‘ga maar zitten’. Dat scheelde een hoop ongemak voor de medewerkers, die vaak al handen te kort kwamen. Straks worden bewoners juist weer gestimuleerd om in beweging te komen.
Dat betekent veel minder bewoners die maar wat levenloos in een stoel hangen. In verpleeghuis Vissershaven (Bergen op Zoom) hebben we al gezien hoe positief dit meer bewegen voor de bewoners is. De medicatie is sterk afgenomen en de bewoners slapen ook veel beter, waardoor het ’s nacht ronddolen sterk is afgenomen”.

Barista-bar

Wilfried Aper leidt rond en noemt tal van pluspunten van het nieuwe gebouw. “Het wordt een heel degelijk gebouw, in tegenstelling tot de Lindenburgh, dat een voorbeeld was van slechte bouwkwaliteit. Met leidingen die na die relatief korte tijd poreus waren. We hebben de mogelijkheden van verbouwing uitvoerig bekeken en kwamen tot de conclusie dat slopen de beste optie was.  Mijn complimenten nu voor deze aannemer. Je kunt merken dat dit een traditioneel bedrijf is ‘dat het snapt’ en dat zorgt voor uitstekend werk. Neem het metselwerk bijvoorbeeld, dat is echt klasse”.

De rondwandeling komt langs de plaats waar het restaurant gaat komen. “We hebben een grote barista-bar. Want koffie is immers heel belangrijk voor de bewoners ook. Waarschijnlijk zijn we het eerste verpleeghuis met zo’n voorziening”, glimlacht Wilfried Aper.

Aangenaam

Hij wijst ook op de winkel die er gaat komen, op de twee groepen dagbesteding die na jaren van afwezigheid weer terugkeren, op de beweegagogen die de bewoners gaan bijstaan. En op de fysiotherapie, het theater dat er komt, de kapsalon en de werkplaats die door de bewoners kan worden bezocht. En zo zijn er tal van zaken die het wonen in Hof van Nassau aangenaam moeten maken. Niet alleen aan het welzijn van de bewoners is overigens gedacht, ook de medewerkers moeten prettig kunnen werken.

Eind oktober wordt het complex opgeleverd. “In de derde week van november verhuizen de bewoners hiernaar toe. De officiële opening doen we pas in 2019, wellicht in mei of juni”.

Door: Peter Vermeulen