Hof van Nassau: Vrijwilligers zijn erg belangrijk

STEENBERGEN – “De betrokkenheid en inzet van vrijwilligers is hard nodig om de bewoners van de verpleeg- en verzorgingshuizen de extra aandacht te geven die het levensgeluk voor hen vergroten”. Dat vindt coördinator Connie Zagers die samen met Mirjam Schurings bij TanteLouise het vrijwilligerswerk zo goed mogelijk in de juiste banen leidt. Een hele klus, want er zijn maar liefst 850 vrijwilligers die zich inzetten. Voor Hof van Nassau heeft Connie Zagers op dit moment 60 vrijwilligers. Ze heeft er echter 200 nodig om een ideale situatie te bereiken.

“Mijn werk bestaat uit het werven van vrijwilligers, om ze vervolgens een plekje binnen onze organisatie te geven waar ze zich echt prettig voelen en waar ze een bij hen passende bijdrage kunnen leveren aan het welzijn van onze bewoners. Daarbij wil ik ze graag faciliteren, maar ook coachen en zorgen dat ze scholing krijgen als dit nodig blijkt en ze dat ook zelf graag willen. Hoewel onze vaste medewerkers vaak hun uiterste best doen, komen we toch veel handen en inzet te kort om onze bewoners die extra aandacht te geven die het leven nog wat prettiger maken. Daarom zijn onze vrijwilligers ook zo belangrijk”, legt Connie Zagers uit.

‘Affiniteit en echt iets willen betekenen’

Ze benadrukt dat de visie die TanteLouise heeft in het Hof van Nassau nu helemaal gestalte krijgt. De medewerkers zijn hier sterk bij betrokken en ook de vrijwilligers worden daarin helemaal meegenomen. “We hebben in dit nieuwe tehuis ook veel meer vrijwilligers nodig dan de zestig die we nu hebben. Als het aantal kan groeien naar 200, dan ben ik de gelukkigste vrijwilligerswerk coördinator die er is. We zijn op zoek naar mensen die vanzelfsprekend affiniteit hebben met ouderen en ook echt iets voor hen willen betekenen. Dat kunnen mensen zijn die geen dagelijkse baan meer hebben en een zinnige invulling willen geven aan de tijd die beschikbaar is. Maar bijvoorbeeld ook mensen die zich willen oriënteren of dit hen ligt om er een baan in te hebben. Of mensen die de taal willen leren, of gewoon iets willen doen wat er werkelijk toe doet. En er daarbij van genieten om ergens bij te horen en collega’s te hebben. Er zijn genoeg redenen om vrijwilliger te worden. Mijn taak is om hun kwaliteiten goed te laten passen en ervoor zorgen dat niet alleen onze bewoners maar ook onze vrijwilligers er gelukkiger van worden”.

Waardevol

Connie Zagers noemt wat voorbeelden van vrijwilligerswerk. “In de winkel, die echt een ontmoetingsplek gaat worden, ervoor zorgen dat de bewoners hartelijk ontvangen en geholpen worden en ze er een fijn gevoel krijgen. In de tuin – eveneens een belangrijke ontmoetingsplek – een oogje in het zeil houden, maar ook een aanspreekpunt voor de bewoners en hun familie zijn. In de woningen activiteiten begeleiden waaruit de bewoners plezier halen. Maar we zijn ook op zoek naar mensen die hun hobby of vaardigheden willen delen. Gitaarspelen, muziek maken, schilderen, knutselen of koken en bakken. En ook wat alledaagse dingen, een keertje een bewoner meenemen bij het boodschappen doen. Er zijn zoveel bijdragen die waardevol zijn”.

Oproep

Ze roept daarom belangstellenden op om contact met haar op te nemen. Dat kan door een berichtje te sturen naar connie.zagers@tanteLouise.nl of door – bij voorkeur ’s ochtends op werkdagen – te bellen naar de afdeling vrijwilligerswerk via (0164) 713 300. “We kunnen dan vrijblijvend kennismaken en ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen”, zo besluit Connie Zagers.

Door: Peter Vermeulen

——————————————————–

Dit artikel maakt onderdeel uit van de special ‘Hof van Nassau’ uit de Steenbergse Courant editie van vrijdag 16 november. Deze special is mede mogelijk gemaakt door de volgende organisaties:

TanteLouise: Op een waardige manier oud worden, of u nu thuis woont of in één van de zorg- of verpleegcentra: tanteLouise biedt de beste zorg, waar thuis ook is. Meer informatie: tantelouise.nl.

Gemeente Steenbergen: Gemeente Steenbergen is erop gericht om alle taken uit te voeren die in direct belang zijn voor de inwoners van de gemeente Steenbergen. Meer informatie: gemeente-steenbergen.nl.  

Leys: Leys is dé specialist als u het heeft over gereedschappen, hang- en sluitwerk, PBM en ijzerwaren. Meer informatie: leys.nl.

Bouwgroep De Nijs-Soffers: Bouwgroep de Nijs – Soffers is een breed georiënteerde allround ontwikkelende aannemer. Meer informatie: bouwgroepdenijssoffers.nl.

Albert Heijn Achterberg Steenbergen: Albert Heijn Achterberg combineert het sterke merk Albert Heijn met het persoonlijke en betrokken ondernemerschap van familie Achterberg. Meer informatie: albertheijnachterberg.nl.

Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom & Roosendaal: Bravis Ziekenhuis beschikt over een deskundig en enthousiast team van medewerkers, medisch specialisten en vrijwilligers die voor u klaar staan. Meer informatie: bravisziekenhuis.nl.

Consyst: Consyst adviseert, realiseert en beheert geïntegreerde communicatiesystemen voor de oproepafhandeling van zorgoproepen, calamiteiten, welzijn en persoonlijke veiligheid. Meer informatie: consyst.nl.

Scalda College: Scalda is een school voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en verzorgt toegankelijk en veelzijdig onderwijs. Meer informatie: scalda.nl.

Happy Nurse: HappyNurse biedt hoog gekwalificeerd verpleegkundig personeel, zowel bij u thuis als bij zorginstellingen in heel Nederland. Meer informatie: happynurse.nl.

De Keerzijde: De Keerzijde is het trainingsbureau voor zorginstellingen. Meer informatie: dekeerzijde.com.

Sweegers en De Bruijn: Sweegers en de Bruijn adviseert een scala aan bedrijven, overheden en bouwpartners op het gebied van comfort, functionaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Meer informatie: swebru.nl.

DWT Groep: DWT Groep verzorgd op het gebied van totaalinstallaties alle technieken in en om uw gebouw. Meer informatie: dwtgroep.nl.

Tieleman Keukens Middelharnis: Tieleman Keukens is een keukenspecialist die keukens levert en monteert door heel Nederland en zelfs daarbuiten. Meer informatie: tielemankeukens.nl

Detron: Detron is dé ICT-dienstverlener die (hybride) clouddiensten, werkplekmanagement, lifecycle services, IT-security services en (unified) communications-oplossingen levert. Meer informatie: detron.nl.

Mart Brusselaars Steenbergen: Mart Brusselaars Zonwering is uw partner voor zonweringen en rolluiken in de regio Steenbergen, West-Brabant en Zeeland! Meer informatie: martbrusselaarszonwering.nl.

Ligne Netwerk Notarissen Steenbergen: Ligne Netwerk Notarissen staat altijd voor je klaar om de belangrijkste momenten van je leven juridisch goed te regelen. Meer informatie: netwerknotarissen.nl.

SDW Zorg: SDW Zorg wil dat mensen met een verstandelijke beperking leven zoals zij dat willen. Meer informatie: sdw.nl.

Van Egeraat Verhuizingen Bergen op Zoom: UTS Van Egeraat Verhuizingen is een professioneel verhuisbedrijf met een brede dienstverlening, dé verhuisspecialist van West-Brabant. Meer informatie: egeraat.nl.

Brain Trainer Plus: Brain Trainer Plus stimuleert het denkvermogen en het geheugen van ouderen en mensen met beginnende dementie. Meer informatie: braintrainerplus.com.

Bedrijfsartsen5 ZuidWest: BedrijfsArtsen5 ZuidWest richt zich op ondersteuning van werkgevers bij de uitvoering van arbo- en verzuimbeleid. Meer informatie: ba5-zuidwest.nl.

De Bont Elektro- en beveiligingstechniek: De Bont is een totaalaanbieder van elektro- en beveiligingstechniek, die bekend staat om zijn scherpe prijzen in de aannemerij. Meer informatie: debontelektrotechniek.nl.

Culinair Kommers: Culinair Kommers bereidt ambachtelijke en verse maaltijden, zo vers en smaakvol als thuis. Meer informatie: culinairkommers.nl.

Lekz: Lekz is een werving- en selectiebureau gespecialiseerd in bemiddeling in de zorg tussen werkgevers en werkzoekenden. Meer informatie: lekz.nl.

Het Koestermoment Uitvaartzorg Steenbergen: Het Koestermoment vertaald uitvaartwensen tot een persoonlijk afscheid waar iedereen aan mag bijdragen. Meer informatie: hetkoestermoment.nl.

Kats Bewaking Bergen op Zoom: Kats Bewaking levert beveiligingsdiensten, zoals alarmopvolging, surveillance, continue bewaking en andere soorten beveiliging. Meer informatie: kats.nl.

Guido Smout Schilderwerken Nieuw-Vossemeer: Guido Smout Schilderwerken  staat voor vakmanschap, kwaliteit en service. Meer informatie: gsmout.nl.

Huijgens Verhuurbedrijf Halsteren: Huijgens Verhuurbedrijf is een verhuurbedrijf met een compleet assortiment verhuurmaterialen en is daarnaast ook inzetbaar voor de gehele facilitaire levering van uw event. Meer informatie: huijgens.net.

Sardonus Promoties: Sardonos Promoties is een begrip als het gaat om de complete verzorging en organisatie van feesten en evenementen.